Kongsberg Gruppen lider efter Ukraina-spekulationer

Oslo Börs öppnade upp på tisdagen men började svaja efter några timmar i positiv terräng. Handelsdagen slutade med en nedgång på 0,43 procent för Hovedindeksen. Oljepriset har stigit med 0,70 procent sedan midnatt, och ett fat nordsjöolja (Brent spot) handlas vid stängning på Oslo Börs för cirka 73,45 dollar.

Kongsberg Gruppen blev den stora förloraren på börsen i det som var en europeisk nedgång för försvarsaktier. Kongsberg-aktien föll med åtta procent. Nedgången kommer efter att Bloomberg på tisdagen skrev att “vissa Ukraina-allierade” har påbörjat samtal om hur kampen mot Rysslands invasion kan avslutas.

Analytikern Ole-Petter Sjövold från Sparebank1 Markets menar att nedgången inte bara drabbade Oslo Börs utan även europeiska företag som Saab och Rheinmetall. Han tror att investerare har underskattat risken i dessa aktier och använder artikeln som en ursäkt för att sälja.

Sjövold anser att nedgången i Kongsberg Gruppen var en överreaktion och att aktien kommer att återhämta sig. Han har ett kursmål på 1 000 kronor och rekommenderar att hålla aktien.

Analyserat nedgången och effekterna av spekulationerna kan det förstås att investerare reagerar kraftigt på osäkerhet kring Ukraina-konflikten, vilket kan påverka aktiemarknaden och leda till överreaktioner som vi såg med Kongsberg Gruppen. Det är viktigt att vara medveten om riskerna och inte fatta beslut baserat på kortsiktiga spekulationer.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version