Christen Sveaas’ Kistefos stämmer megleriet i striden om Solstad Offshore-värden

Investorn Christen Sveaas kommer nu också att stämma megleriet Pareto Securities som var rådgivare för Solstad i refinansieringen av offshore-rederiet. En dom från Oslo tingrett den 2 september visar detta. DN rapporterade först om stämningen.

Det framgår inte helt av domen vad grunden för stämningen mot Pareto är, men domstolen skriver att den har nära koppling till stämningen mot VD och styrelsemedlemmar i Solstad och Aker Capital.

“Sveaas investeringsbolag Kistefos kräver en okänd summa i skadestånd för brott mot värdepappershandelslagen och medverkan till grov ojämlik behandling av aktieägare i Solstad Offshore.

Bjørn Haakon Steive, chef för efterlevnad på Pareto Securities, bekräftar för E24 att även Pareto har mottagit stämningar i fallet.

“Vi har noggrant granskat vår roll i transaktionen och kan inte se någon grund för stämningen. Eftersom fallet nu har tagits upp i rättsväsendet och berör konfidentiella kundrelationer, kommer Pareto inte att ge ytterligare kommentarer i fallet utanför domstolen,” skriver Steive i ett e-postmeddelande till E24.

Rätten kommer inte att stoppa fallet

Båda stämningarna har lagts fram som en grupptalan.

Kistefos-chefen Bengt Rem har inte svarat på E24:s förfrågan om fallet.

Pareto har begärt att fallet ska avbrytas.

Megleriet anser att man måste vänta på ett slutgiltigt domslut i fallet mot styrelsen och ledningen i Solstad Offshore, och att det mest ändamålsenliga är att avvakta utfallet av styrelseansvaret.

Oslo tingrett har dock beslutat att inte stoppa fallet enligt domen.

Därmed utökas gruppen av aktörer som Sveaas-bolaget Kistefos kommer att ta till domstolen i striden om pengar och makt i Solstad.

Motsätter sig ojämlik behandling

Central i konflikten har varit en refinansiering och mer specifikt vem som ska äga hur mycket i ett nytt bolag. Solstad Maritime, som har tagit över en stor del av rederiets flotta.

Sveaas anser att aktieägarna har blivit ojämlikt behandlade till förmån för Kjell Inge Røkkes Aker i den genomförda omstruktureringen av Solstad.

Tillbaka i maj lämnade Kistefos in en grupptalan mot styrelsemedlemmar och koncernchefen i Solstad Offshore och Aker Capital för att kräva skadestånd för det företaget anser vara förluster till följd av refinansieringen i Solstad Offshore.

De svarande parterna har bestritt att det finns grund för någon stämning.

Under måndagen bjöd Kistefos in medaktieägare i Solstad att delta i grupptalan.

“Kistefos kommer att genomföra stämningen oavsett, oavsett om det blir i form av en grupptalan eller bara med Kistefos och andra intresserade aktieägare som kärande,” skriver Kistefos-chefen Bengt Rem i ett meddelande på Kistefos-webbplatsen Solstadskandalen.no.

Efter omstruktureringen av Solstadsystemet delades företaget upp i två delar, det gamla Solstad Offshore som fortfarande är noterat på Oslo Börs och det nya Solstad Maritime som planeras att börsnoteras.

Analys:

I denna artikel beskrivs en pågående rättslig strid mellan investorn Christen Sveaas och megleriet Pareto Securities angående värdena i Solstad Offshore. Sveaas’ investeringsbolag Kistefos kräver skadestånd för påstådda brott mot värdepappershandelslagen och grov ojämlik behandling av aktieägare. Konflikten kretsar kring en tidigare refinansiering och ägarstrukturen i det nya bolaget. Pareto Securities förnekar anklagelserna och fallet har tagits upp i rätten. Den rättsliga processen kan påverka aktieägare och investerare i Solstad Offshore samt intressenter i branschen. Det är viktigt att följa utvecklingen och förstå konsekvenserna av domen för att fatta välgrundade beslut kring investeringar och ekonomiska intressen.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version