Petter Olsens kontroll över familjeföretaget kan hamna i barnens händer

Petter Olsen är i ekonomisk knipa, och hans privatekonomi är under omstrukturering. Nu har han ingått ett avtal om att helt sälja sig ur familjeföretaget Firmament. Det framgår av dokument som har lämnats in till Brønnøysundregistrene. Enligt avtalet kommer Olsen att sälja alla B-aktier och sin kontrollerande A-aktie till företaget. Olsens tre döttrar Sofie, Marie och Anne kommer därmed att kontrollera företaget.

Enligt en fullmakt från styrelsen kommer Olsen att få 170 miljoner kronor för försäljningen. Kontraktet innehåller även en tilläggsersättning som vid försäljning av aktierna som Firmament äger i Fred Olsen SA och Tananger Group, potentiellt kan resultera i en utbetalning på upp till 40 miljoner kronor till Olsen. E24 har försökt att komma i kontakt med Petter Olsen, men han har inte besvarat våra förfrågningar.

Saksøkt av Skatteetaten

Petter Olsen är investerare och yngre bror till rederiägaren Fred Olsen. Det är känt sedan tidigare att han har ekonomiska problem. Han har bland annat en skuld på 550 miljoner kronor i DNB. Förhandlingarna om försäljningen har gjorts genom förhandlingar med DNB, som har panträtt i Olsens tillgångar i Firmament. Banken har även en pant på 700 miljoner i Olsens 64 tunnland stora lyxlägenhet i Bærum. Dessutom har Skatteetaten beslagtagit 52 miljoner i lägenheten, som är till salu genom tvångsförsäljning.

Olsens ekonomiska problem började på allvar år 2022 då han förlorade en rättslig tvist mot Skatteetaten i Høyesterett – och var tvungen att betala 115 miljoner kronor. Bakgrunden till målet var att Olsen försökte få ett momskrav på 100 miljoner kronor för investeringar i Ramme gård godkänt. I en intervju med VG år 2023 sa Olsen att han inte höll med Høyesterett.

Försökte förhandla med borgenärer

Rekonstruktionen av Petter Olsens företag Ramme Eiendom och hans privatekonomi inleddes för nästan exakt ett år sedan. Detta skedde efter att den skuldsatte rederiarvingen hade gått till domstolen för att få hjälp med att förhandla med sina borgenärer. Domstolen konstaterade att Olsen inte kan betala skulderna utan att realisera tillgångar, och att han “måste genomföra en ordnad realisation av tillgångar för att hantera ekonomin”.

Olsen har en omfattande konstsamling med verk av bland andra Edvard Munch och Claude Monet. Flera av verken har lagts ut till försäljning. E24 har försökt att kontakta Olsens advokat Geir Asplin, som inte vill kommentera ärendet och hänvisar till konkursförvaltaren Leif Petter Madsen. Madsen vill inte heller kommentera ärendet.

Analys:

I denna artikel framgår det tydligt att Petter Olsen, trots sin tidigare framgångsrika investerarkarriär, har hamnat i ekonomiska svårigheter. Genom att sälja sig ut ur familjeföretaget Firmament och överlåta kontrollen till sina döttrar försöker han hantera sin skuldsituation. Problemet förstärks av en pågående tvist med Skatteetaten och behovet av att realisera tillgångar för att betala av skulder. För vanliga människor är det en påminnelse om vikten av att ha en välplanerad ekonomisk strategi och att undvika överbelåning och riskfyllda investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version