Den laveste igångsättningen av nya bostäder mätt – en oroande trend?

Boligprodusentenes Forening uttrycker stor oro över den fortsatt låga igångsättningen av nya bostäder. Enligt färska siffror från föreningen var försäljningen av nya bostäder i augusti 2024 två procent högre än samma månad föregående år. Igångsättningen av nya bostäder ökade också med sju procent jämfört med augusti 2023. Trots detta har det hittills under 2024 igångsatts byggande av 7 449 bostäder, vilket är en procent lägre än motsvarande period föregående år.

Boligprodusentenes Forening uttrycker sin oro över den bristande tillgången på bostäder och påpekar att vi bara bygger hälften av de bostäder som Norge behöver. Det har skett en ökning i antalet sålda nya bostäder hittills under 2024, men den lilla förbättringen som sågs före sommaren har nu försvunnit.

Den totala igångsättningen av nya bostäder de senaste 12 månaderna är 13 851 enheter, vilket är 22 procent lägre än föregående period. Antalet igångsatta enbostadshus har minskat med 33 procent, medan antalet igångsatta lägenheter har minskat med 26 procent jämfört med föregående tolvmånadersperiod.

Under första halvåret 2024 var igångsättningen den lägsta som någonsin mätts av Boligprodusentene. Nybostadsförsäljningen planade ut under våren, men visade tecken på en försiktig uppgång i juni då försäljningen ökade med 30 procent jämfört med samma månad året innan.

Boligprodusentenes Forening har höga förväntningar inför höstens statsbudget och eventuella förändringar i utlånsföreskrifterna. De anser att utlånsföreskrifterna måste stimulera byggandet av nya bostäder och att det behövs en kraftig ökning av utlånsramarna till Husbanken.

Sammanfattningsvis, den låga igångsättningen av nya bostäder är en oroande trend som kan påverka tillgången på bostäder i framtiden. Det är viktigt att stimulera byggandet av nya bostäder för att möta behoven på bostadsmarknaden och undvika en eventuell bostadsbrist.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version