Kronan stärker sig efter räntebeslut i USA

Onsdag kväll kom äntligen räntefasiten från USA. Den amerikanska styrräntan sätts till intervallet mellan 4,75 procent till 5 procent, ned från 5,5 till 5,25 procent. Det innebär en dubbel räntesänkning.

Det var förväntad spänning inför detta räntemöte. Marknaden var tidigare splittrad i frågan om det skulle komma en enkel eller dubbel sänkning. “Fed överraskade ekonomerna, men inte marknaden med dubbelkuttet,” säger chefsökonom på Sparebanken 1 Markets, Harald Magnus Andreassen.

Seniorökonom på DNB Markets, Knut A. Magnussen säger till E24 att han tror att arbetsmarknaden är anledningen till dubbelkuttet. “Jag är lite överraskad men eftersom marknaden hade prissatt in det, blev jag inte chockad,” säger Magnussen. “Jag tror inte Fed tar ett halvt procentpoäng nu för att de är vettskremt för ekonomin. Det är en svagare arbetsmarknad som ligger bakom,” tillägger han.

Kronan stärker sig

Direkt efter att sänkningen annonserades stärktes kronan. Den norska kronan stärktes med 7 öre mot den amerikanska dollarn och 2 öre mot euron. “Sänkningen från Fed följer trenden med internationella centralbanker som sänker räntan. Räntedifferensen mot Norge ökar,” säger Magnussen på DNB Markets. Räntedifferensen är skillnaden mellan den norska styrräntan jämfört med andra länders styrräntor. Om räntan i Norge är högre än utomlands, kommer den norska kronan att stärkas.

Även Norges Bank höll sitt räntemöte på onsdagen. Beslutet från Norges Bank offentliggörs på torsdag morgon. Inga förändringar i räntan förväntas.

Analys: Beslutet från Federal Reserve att sänka räntan har positiv inverkan på den norska kronan. Det ökar möjligheten för att Norges Bank också kan sänka räntan. Det är viktigt att följa utvecklingen på marknaden och vara medveten om hur dessa beslut kan påverka ens egna ekonomi. Det kan vara klokt att ta professionell rådgivning för att navigera genom dessa förändringar på bästa sätt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version