Elopak sjunker efter meddelandet att investeringsbolaget Ferd har sålt en del av sitt innehav i kartongföretaget.

Efter öppningen stiger huvudindexet med 0,01 procent. Oljepriset har sjunkit med 0,3 dollar sedan börsen stängde igår, och ett fat Nordsjöolja handlas för 73,17 dollar.

På tisdagen rasade Kongsberg-aktien efter spekulationer kring Ukraina. Aktien sjönk med 7,99 procent på börsen, som gick från grönt till rött under dagen.

Här är de mest omsatta aktierna kort efter öppningen:
– Elopak sjunker med 1,63 procent
– Scatec är ner med 1,71 procent
– Kongsberg Gruppen stiger med 1,68 procent
– Equinor sjunker med 0,45 procent
– Aker BP är ner med 0,31 procent

Säljer en del av Elopak

Efter stängning på tisdagen kom det ett meddelande om att Johan H. Andresens Ferd kommer att sälja 19 miljoner aktier i Elopak, vilket motsvarar 7,1 procent av aktierna i kartongföretaget.

Om Ferd säljer alla aktier i erbjudandet kommer investeringsbolaget att behålla 44,7 procent av aktierna i Elopak och vara den tydligt största ägaren.

Senare på kvällen kom det ett meddelande om att Ferd ökade försäljningen på grund av stort intresse. Erbjudandet var flera gånger övertecknat och ökades därför från 19 till 20 miljoner aktier. Det innebär att försäljningen har ett värde på 820 miljoner kronor.

Aktien sjunker med 1,63 procent som den mest omsatta i tidig handel.

Sänker kursmålet på Mowi

Beerenberg sänker kursmålet på Mowi till 180 kronor och behåller en behåll-rekommendation. Anledningen är att laxjätten har sänkt sina prisprognoser, vilket väger upp för förväntade besparingar i foderkostnader under andra halvåret, enligt en notering.

Beerenberg förväntar sig att laxpriserna kommer att fortsätta att sjunka in i 2025, och att det lägre priset kommer att övertrumfa höga volymer. Kostnaderna förväntas också sjunka, men fiskehälsan i både Norge och Chile fortsätter att vara en oro.

Aktien sjunker med 0,40 procent.

Reaktioner oavsett utfall

Marknaderna över hela världen väntar på den amerikanska centralbanken Federal Reserves räntebeslut på onsdagskvällen.

Valutastrategen Magne Østnor på DNB Markets skriver i mäklarhusets morgonrapport att det kommer att bli marknadsreaktioner oavsett utfall.

I Asien var det avvaktande och små rörelser under morgontimmarna.

Analys:
I denna artikel beskrivs hur Elopak sjunker på grund av Ferd’s försäljning, och hur kursmålet på Mowi sänks. Det finns också information om marknadsreaktioner, speciellt med avseende på den kommande räntebeslutet från Federal Reserve. Sammantaget visar artikeln hur olika händelser kan påverka aktiemarknaden och ger en översiktlig bild av vad som händer på Oslo Börs.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version