Norges Bank förklarar att kronan har försvagats under sommaren, men förväntade sig att kronan skulle stärkas något efter dagens nya ränteutsikter.

KRONKURSEN kan påverkas mycket av ränteutsikterna. Om de norska räntorna förväntas vara högre än de utländska, kan det isolerat sett leda till en starkare krona. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

Publicerad: För mindre än 20 minuter sedan Uppdaterad just nu

Kronan stärktes med cirka 4 ören mot euro och dollar strax efter att Norges Bank höll räntan oförändrad på 4,5 procent och presenterade nya prognoser. Sedan sjönk den något tillbaka, så att euro nu kostar 11,67 kronor och dollar 10,45 kronor.

– Vi uppskattar att kronan stärks lite vid presentationen av denna rapport, eftersom ränteprognosen här är något högre än marknadens förväntningar, skriver banken.

Framåt förutspår banken “ungefär oförändrad kronkurs under prognosperioden”, vilket innebär en kronkurs som är cirka 3 procent svagare än vad som förutspåddes i junirapporten.

– Den faktiska kronkursen, mätt som relativ konsumtionsprisutveckling i Norge och utomlands beräknad i gemensam valuta, förväntas dock stärkas något under de kommande åren. Det återspeglar att konsumtionsprisökningen här hemma ser ut att bli något högre än hos våra handelspartners, skriver banken.

Det finns också förbehåll om att det kan behövas en högre ränta än vad de ser för sig nu om kronan fortsätter att försvagas.

Artikeln uppdateras

SVAGARE KRONA

Både USA, EU och Sverige har redan börjat sänka sina räntor. Isolerat sett kan högre ränteutsikter i Norge än internationellt leda till en starkare krona, och vice versa.

Inför räntebeslutet hade kronan försvagats med cirka 4-5 procent mot både euro och dollar hittills i år. De senaste tre åren har försvagningen varit cirka 15-20 procent.

Det har därmed blivit dyrare att resa utomlands eller handla från utlandet, samtidigt som det har blivit lite lättare att sälja norska varor internationellt.

– Kronan försvagades mot våra viktigaste handelspartners valutor under sommaren, efter att prisökningen i juni sjönk mer än förväntat och i samband med marknadsoron i början av augusti, skriver Norges Bank.

Det tilläggs att kronan sedan dess har svängt och kan ha påverkats av rörelser på de internationella finansmarknaderna och petroleumspriserna.

Banken tror för övrigt att kronesvagheten kommer att bromsa den fortsatta nedgången i prisökningen.

Slutsats: Genom att följa Norges Banks ränteutsikter och prognoser kan investerare och privatpersoner få en uppfattning om hur kronan kan utvecklas gentemot andra valutor. Det kan påverka allt från priset på importvaror och resor till exportmöjligheter för norska företag. Att förstå och vara medveten om dessa förändringar kan hjälpa individer att fatta informerade beslut om sina ekonomiska situationer och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version