Norges Bank: Kronen svekket seg, men styrker seg etter renteutsiktene

Norges Bank har noterat att kronan har försvagats under sommaren, men förväntade sig att den skulle stärkas något efter dagens nya ränteprognoser.

Kronakursen kan påverkas mycket av ränteutsikterna. Om de norska räntorna förväntas vara högre än de utländska kan det isolerat sett leda till en starkare krona. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

Publicerad: mindre än 40 minuter sedan
Uppdaterad: mindre än 10 minuter sedan

Kortversionen:

– Norges Bank höll styrräntan oförändrad på 4,5 procent på torsdagen.
– Kronan stärktes efter beslutet.
– Prognoser visar en i stort sett oförändrad kronakurs fram till 2027.
– Kronan har över tid försvagats, vilket kopplas till marknadsoro och lägre oljepriser.

En analys av kronans styrka och försvagning

Kronan stärktes cirka 4 öre gentemot euron och dollarn strax efter att Norges Bank höll räntan oförändrad på 4,5 procent och presenterade nya prognoser. Därefter sjönk den något, så att euron nu kostar 11,67 kronor och dollarn 10,45 kronor.

Vi förutser att kronan kommer att stärkas något vid publiceringen av denna rapport, eftersom ränteprognosen här är något högre än marknadens förväntningar, skriver banken.

Framåt förutser banken “en i stort sett oförändrad kronekurs fram till prognosperioden”, vilket innebär en kronekurs som är cirka 3 procent svagare än den uppskattade i juni-rapporten.

Den reala kronekursen, mätt som relativ konsumtionsprisutveckling i Norge och utomlands räknat i gemensam valuta, förväntas dock stärkas något under de kommande åren. Det speglar att konsumtionsprisökningen här hemma ser ut att vara något högre än hos våra handelspartners, enligt banken.

Det tas också hänsyn till att det kan bli nödvändigt med högre räntor än de som förväntas om kronan försvagas ytterligare.

Sammanfattningsvis, den senaste utvecklingen i kronans styrka och försvagning kan påverka både resor och internationell handel, och det är viktigt att vara medveten om dessa förändringar för att kunna fatta välgrundade ekonomiska beslut.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version