De amerikanska aktiemarknaderna följer världens börser uppåt efter “dubbelkutt”.

KUTT: Aktiemarknaderna gick ned efter att centralbankschef Jerome Powell sänkte räntan med 0,5 procentenheter på onsdagen. Foto: Richard Drew / AP / NTB

Publicerad: Idag 15:31

Uppdaterad för mindre än 10 minuter sedan

Trots att räntan sänktes med en halv procentenhet, slutade Wall Street ned på onsdagen efter att ha svängt under kvällen. På torsdagen verkade marknaden ha smält räntesänkningen.

Så här gick de viktiga indexen på Wall Street runt 19:00 norsk tid:

– Dow Jones öppnade upp med 1,23 procent
– Tech-tunga Nasdaq öppnade upp med 2,81 procent
– Den breda S&P 500-indexet öppnade upp med 1,82 procent

KI-favoriten Nvidia är bland de stora vinnarna på torsdagen. Aktien är upp cirka 5 procent vid 19:00 norsk tid. Även Tesla är upp nästan 7 procent.

Trots att de amerikanska aktiemarknaderna slutade ned efter räntekuttet, har det varit uppgång på börserna runt om i världen på torsdagen.

På torsdag morgon norsk tid var det bred uppgång i Asien. Det är också uppgång på de stora indexen i Europa på torsdagen. Samlingsindexet Stoxx Europe 600 upp 1,38 procent för dagen. Det blev också uppgång på Oslo Børs.

– Det vi ser är en tro på att Fed har allt under kontroll, och att de kommer att få till en mjuk landning, säger Jon Bell, portföljförvaltare på Newton Investment Management, till Bloomberg TV.

Analytiker tror att Fed kommer att sänka räntan med ytterligare 0,5 procentenheter fördelat på de två kommande räntemötena.

– Fed har startat på det jag ser som en serie av räntesänkningar, säger Stephen Jen, VD på Eurizon SLJ Capital, till Bloomberg.

Oljepriset över 75 dollar igen

Efter en betydande nedgång tidigare denna månad har oljepriset börjat återhämta sig något den senaste veckan.

På torsdagskvällen handlades Nordsjöoljan Brent för över 75 dollar fatet, efter att ha varit under 70 dollar fatet tidigt förra veckan.

Det är första gången sedan 3 september som oljepriset har varit över 75 dollar.

Som mest i år var oljepriset uppe runt 90 dollar fatet.

Analys:

Efter att Federal Reserve sänkte räntan med 0,5 procentenheter har de amerikanska aktiemarknaderna reagerat negativt, men andra börser runt om i världen har sett en uppgång. Detta kan tyda på att marknaderna tror att Fed har kontroll och att de kommer att hantera en mjuk landning. Oljepriset har också börjat återhämta sig efter en nedgång, vilket kan indikera en ökad efterfrågan och stärkt ekonomi. Det är viktigt för investerare att följa dessa trender och anpassa sin portfölj därefter för att maximera avkastningen och minska riskerna.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version