“Dinosaur world”: En unik och innovativ föreställning på Malmö Dockteater

Det mullrar och sprakar. En generisk röstklon håller en avlägsen monolog om reproduktion. Och så närmar de två dinosaurierna sig en filmkamera. De ser ut att fundera över hur de bäst ska lyckas ta en selfie.

Inget är färdigt. Allt är hittills skiss och lek. Det är så Mai Katsume och Astrid Lindhardt från det danska performancekollektivet Persona non grata närmar sig livets stora frågor i arbetet med den nya i uppsättningen “Dinosaur world” på Malmö dockteater.

Vad är det att utdö? Hur ska vi leva våra liv i väntan på döden? I brist på bättre auktoriteter att fråga blev svaret: dinosaurierna. De, om några, borde veta hur det känns att dö ut som art.

De är vana vid att närma sig stora, existentiella frågor, i sin dramatik. Det här är inget drama om ett parförhållande eller en familj i upplösning.

“Föreställningen riktar” sig till vuxna, men både Mai Katsume och Astrid Lindhardt inspireras av barnets blick på de väldiga urtidsdjuren.

En skillnad är förstås sättet man dör ut på.

Att gå i dialog med dinosaurierna är också ett sätt att skapa frihet i förhållande till de annars så tunga ämnena om klimatkris och död.

Helt enkelt att sätta fingret på den stundande urpremiären på Malmö dockteater är det inte. Men det är svårt att känna sig dyster i sällskap av två dinosaurier. Inte minst när de dricker kaffe med havremjölk.

“Dinosaur world” på Malmö Dockteater: Urpremiär fredag den 20 september på Potato Potatos scen i Malmö. Spelas till den 5 oktober. Skapad med hjälp av en blandning av skumplast, ready-mades, video, robotar och ljudvärldar. På scen: Mai Katsume och Astrid Lindhadt. Regi, manus, scenografi och dockdesign: Astrid Lindhardt och Mai Katsume. Ljus- och videodesign: Jesper Berger. Ljuddesign och röstklon: Eliza Bozek. Ett samarbete mellan det danska performancekollektivet Persona non grata och Malmö dockteater.

Analysera:

“Dinosaur world” är en innovativ och tankeväckande föreställning som tar upp stora existentiella frågor som klimatkrisen och mänsklighetens öde. Genom att använda dinosaurierna som symboler för utdöende och maktlöshet skapas en unik och underhållande teaterupplevelse. Föreställningen riktar sig till vuxna men inspireras av barnets fascination för urtidsdjur. Genom att skapa en dialog med dinosaurierna ges en annorlunda och ödmjuk syn på människans plats i världen och historien. Med en mix av skumplast, video, robotar och ljusdesign skapas en visuellt imponerande upplevelse för publiken. Sammantaget är “Dinosaur world” en föreställning som bjuder på både humor, allvar och reflektion kring mänsklighetens öde och klimatkrisen.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version