Sveriges Dansebandindustri Kampar mot Diskriminerande Moms

Sveriges dansebandmiljö protesterar mot högre moms på danskonserter än vanliga konserter. Kritiker kallar arrangemanget “diskriminerande” och “djupt orättvist”. Sverigedemokraterna och Centerpartiet är bland de partier som vill skära ned på “dansemomsen”. Norge avskaffade vår “dansemoms” 2005 efter påtryckningar från bland annat Ole Ivars. Sveriges Riksdag har i september ställt frågor till Stortinget om hur Norges moms på danseband fungerar.

Debatten i Sverige: Diskriminering

Om du vill gå på en popkonsert i Sverige är momsen på biljetten 6 procent. Men om du vill svinga dig till ett danseband blir momsen plötsligt 25 procent, eftersom det räknas som en danshändelse. Flera svenska partier vill nu sänka “dansemomsen” till 6 procent.

Sverigedemokraterna: Den svenska kulturarven

Sverigedemokraterna och Centerpartiet bekräftar att de vill sänka momsen, medan Moderaterna skriver att de vill ha “ett mer enhetligt momssystem där danseband och annan kultur beskattas lika”. Ledaren av fackföreningen Musikerförbundet, Karin Inde, har stora förhoppningar om att politikerna snart kommer att “ändra denna orättvisa så fort som möjligt”.

Riksdagen har ställt frågor till Stortinget

I september ställde Sveriges Riksdags utredningstjänst frågor till Stortingets utredningssektion om Norges moms på danseband. Dokument visar att svenskarna är osäkra på avgränsningen mellan konserter och danstävlingar å ena sidan, och offentliga dansarrangemang å andra sidan. Riksdagen har till och med skickat en egen rapport om ämnet.

Norge avskaffade momsen efter Ole Ivars-press

När Norge införde ett nytt momsordning 2001 gjordes undantag för bland annat teater, opera, bio, gallerier och konserter, men inte “dansearrangement med levende musikk”. Systemet ändrades från 1 januari 2006, efter att bland annat Ole Ivars-sjef William Kristoffersen kallade det “diskriminerande” och “orättvist”.

Analys: Dansebandindustrin i Sverige kämpar mot en orättvis momsordning som diskriminerar danskonserter. Politiska partier som Sverigedemokraterna och Centerpartiet stöder en sänkning av momsen till 6 procent för att främja den svenska kulturarven. Denna debatt har pågått under lång tid och det finns nu hopp om förändring. Detta kan påverka både musikernas och arrangörernas ekonomi, samt kulturen i Sverige som helhet.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version