I en rettssal i Oslo pågår en kamp om klimapåverkan av norsk olja och gas. Detta kan vara avgörande för norsk kontinentals väg framåt.

Är norsk olja och gas “ren”? Borde Norge sluta leta efter ny olja och gas? Kommer de globala klimatutsläppen att minska om Norge fortsätter att bygga ut nya fält? Dessa var några av frågorna som ställdes i Borgarting lagmannsrett förra veckan.

Efter en komplicerad rättsprocess möttes Greenpeace Norge och Natur och Ungdom återigen staten i en ankesak: Striden handlar om tre olje- och gasprojekt som organisationerna anser vara olagliga. Enligt miljöorganisationerna kan detta fall bli ett test för ett antal andra fält.

De två organisationerna vann på alla punkter i Oslo tingrett. Staten överklagade.

På den ena sidan står marknadsekonomer, statsbyråkrater och oljeanalytiker. På den andra sidan står klimatforskare, samhällsekonomer och miljöaktivister. Det blir en omkamp.

En sak är de alla överens om: I rättssalen kolliderar två verklighetsuppfattningar.

Efterspörsel först

Huvudfrågan som ställs i rättssalen är: Ger mindre norsk produktion mer utsläpp? Jarand Rystad, chef på sitt eget analysföretag Rystad Energy, anser att det gör det. Under mer än 20 år har han analyserat oljemarknaderna. Han har just vittnat i rätten, med en omfattande powerpoint-presentation på över 60 sidor.

Han visar till en rapport från sitt eget företag, som säger att produktionsnedskärningar i Norge kommer att leda till högre utsläpp globalt. Rapporten är kontroversiell eftersom den är beställd av intresseorganisationen Offshore Norge, som syftar till att underlätta för mer olje- och gasproduktion.

Han uppmanar miljöorganisationerna att istället protestera mot förbrukningen av olja och gas istället för att attackera produktionen.

Sjeføkonom Torbjørn Kjus från Aker BP följer rättegången på sidan. Det största oljefältet som omfattas av fallet heter Yggdrasil och byggs ut av företaget. Aker BP har varnat för möjliga miljardförluster och konkurser om utbyggningen stoppas på grund av stämningen.

Klimaorganisasjonenes vittnen i fallet inkluderar Bård Harstad, professor vid Stanford-universitetet i Kalifornien. Han anser att varken klimaorganisationerna eller oljebransjen har helt fel.

Enkelt uttryckt kan man säga att parterna är oense om vilken tidsram som ska ligga till grund. Oljebransjen och Rystad Energy pekar på att efterfrågan ändå bestämmer den totala utsläppen, och att ökad norsk produktion ersätter annan produktion, som kanske släpper ut mer CO₂.

Det är något i detta argument på kort sikt, anser Harstad. På lång sikt kommer dock människor att anpassa sig och använda mer energi om vi ökar produktionen, hävdar han.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version