Leietakare har betydligt större problem med att betala inkassokraven än bostadsägare. Det visar siffror från Kredinor.

Nya siffror visar att leietakare har betydligt större problem med att betala inkassokraven än bostadsägare. Foto: Erik Johansen / NTB

Publicerad: Nu nyligen

Kredinor har för första gången fördelat inkassokraven i företaget baserat på om kunden äger eller hyr bostad, enligt Dagens Næringsliv.

Siffrorna visar att leietakarna står för 80 procent av fallen trots att de utgör cirka 20 procent av befolkningen.

– De som inte äger sin egen bostad är oftast inte kvalificerade för bostadslån eftersom de har osäkra inkomster. Tyvärr leder detta till betalningsproblem i form av ökade inkassokrav, säger Christoffer Steen-Hansen, analyschef på Kredinor.

Av de nya fallen företaget fick under andra kvartalet i år var 50 procent från leietakare och resten från bostadsägare. 67 procent av kunderna som äger sin egen bostad lyckades lösa knuten och betala inkassokravet innan det hade gått 60 dagar. För leietakarna är lösningsgraden endast 35 procent.

Denna skillnad, inklusive gamla fall som inte är avslutade, gör att leietakarna står för 80 procent av de aktiva fallen hos Kredinor.

Analys: Leietakare har större svårigheter med att betala sina inkassokrav än bostadsägare, vilket kan bero på osäkra inkomster och brist på möjligheter att få bostadslån. Detta kan leda till ökade betalningsproblem och ökade inkassokrav, vilket i sin tur kan påverka deras ekonomi och finansiella stabilitet negativt. Det är viktigt för leietakare att vara medvetna om dessa risker och försöka hantera sin ekonomi på ett ansvarsfullt sätt för att undvika framtida ekonomiska problem.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version