Oslos utmaningar kommer fram – investeringsstrategier för framtiden

Byrådet i Oslo har upprepade gånger varnat för svårare tider, men exakt hur svåra blir inte känt förrän nu.

På onsdag presenterar byrådet sitt budgetförslag för stadsfullmäktige.

Där kommer finansrådet Hallstein Bjercke (V) att meddela att kommunen måste minska sina kostnader med 2,3 miljarder kronor fram till 2028.

Det börjar nästa år, med 596,4 miljoner kronor i nedskärningar. 167,5 miljoner kronor är specificerade i budgeten, resten kommer att vara s.k. ramnedskärningar, enligt siffror från E24.

Ger kommunerna ett år

Men varken Bjercke eller borgmästare Eirik Lae Solberg (H) vill gå in på exakt vilka nedskärningar som är specificerade i budgeten.

– Vi börjar med nedskärningarna redan nästa år. Men vi ger verksamheterna och kommunen ett år på sig att förbereda sig på de något större åtgärderna, säger Bjercke.

Nedskärningarna 2025 motsvarar ungefär 0,8 procent av budgeten. 2026 blir andelen 1,9 procent. Då har nedskärningarna ökat till 1,8 miljarder kronor.

– Det går bara åt ett håll, tyvärr, säger borgmästare Eirik Lae Solberg (H).

– Och vi börjar nu. Men vi tar ett år på oss att förbereda kommunen för de något större åtgärderna, svarar Bjercke.

Analys:

Det verkar som att Oslo kommun står inför svåra ekonomiska tider och att nedskärningar kommer att behöva göras för att balansera budgeten. Det är viktigt att vara medveten om dessa förändringar och hur de kan påverka både invånare och investerare i regionen. Att vara öppen och förberedd på de ekonomiska utmaningarna kan vara avgörande för att kunna hantera dem på bästa sätt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version