Eskaleringen av konflikten mellan Israel och Hizbollah efter attackerna i Libanon

Efter attackerna i Libanon, där tusentals av terrorstämplade Hizbollahs personsökare och walkie-talkies exploderade, har tongångarna i konflikten mellan Israel och Hizbollah skruvats upp betydligt. Hizbollah har anklagat Israels underrättelsetjänst Mossad för att ligga bakom de koordinerade attackerna. Israel har inte kommenterat påståendet.

Men i en intervju med Sky News på söndagen säger Israels president Isaac Herzog att Israel inte hade ”någon koppling” till attacken. Herzog kommenterade också de pågående raketattackerna med Hizbollah och höll med om att det finns en risk för att situationen kan ”eskalera dramatiskt”.

Milisens ledare Hassan Nasrallah har kallat attackerna för en ”krigsförklaring”, under ett tv-sänt tal på torsdagen.

Fredagens attack mot Hizbollahfästet i södra Beirut, med över 45 döda, är samtidigt den dödligaste hittills sedan Israel och Hizbollah började beskjuta varandra dagligen i gränsområdet för snart ett år sedan.

Händelseutvecklingen det senaste dygnet har även bidragit till en vidare upptrappning, enligt Anders Persson, Mellanösternexpert på Linnéuniversitetet.

Under den tidiga söndagsmorgonen slog även Hizbollah till djupt inne i norra Israel mot Haifaområdet. De över hundra raketerna som avfyrades ska ha träffat bland annat en flygbas och flera civila områden. Fyra personer ska ha skadats lindrigt av granatsplitter.

Tidigare har Hizbollah främst beskjutit militära mål.

Trots att det senaste dygnets och veckans händelser tyder på en tydlig eskalering förefaller det däremot som att båda sidor fortfarande håller igen något, enligt Anders Persson.

Det finns risk för en sådan ytterligare upptrappning – men det kommer inte att ske lättvindigt, menar Anders Persson.

Om Israel flyttar fler trupper norrut mot gränsområdet kan det även innebära ett mindre intensivt krig i Gaza framöver, enligt honom.

Vad som kommer hända de närmsta dygnen är däremot osäkert, enligt Persson.

Jag är inte så säker på att Hizbollah vill möta Israel i ett fullskaligt krig när de är en svagare organisation jämfört med den israeliska armén. Samtidigt har retoriken trappats upp betydligt när det förefaller som att Israel inte kan åstadkomma lugn vid den norra gränsen genom en diplomatisk lösning.

Frågan är vad Israel vill åstadkomma med detta.

Det finns två troliga alternativ: Antingen att tvinga Hizbollah till en diplomatisk lösning genom eskalering, eller att provocera fram ett fullskaligt krig för att kraftigt försvaga eller förstöra Hizbollah.

Läs mer:
Nya attacker under natten mellan Hizbollah och Israel
Fortsatta strider mellan Israel och Libanon – dödssiffran stiger efter Beirutattacken

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version