Investera i framtiden: Så här påverkas Norge av det amerikanska valet

Norge måste förbereda sig för båda utfallen av det amerikanska valet. Det är i praktiken helt öppet vem som vinner den 5 november. Hur kommer Norge att hantera en andra omgång med Trump?

Nyligen besökte jag USA och hade samtal med centrala personer i båda kandidaternas kampanjer, samt med analytiker och kommentatorer som följer valrörelsen nära. Det har bara blivit tydligare för mig att det är omöjligt att förutsäga vem som kommer att vinna presidentvalet den 5 november. Det råder större osäkerhet nu än när Trump vann år 2016. Många tröstar sig nu med att Harris har varit på offensiven sedan hon nominerades – och ännu mer efter debatten förra veckan. Men den viktiga och ärliga frågan vi måste ställa oss är: Vad gör vi om Trump vinner igen?

Norge vidtog kloka åtgärder år 2016. Det ledde till att statsminister Erna Solberg besökte Ovala kontoret långt före de flesta av hennes europeiska kollegor. Många undrade hur vi lyckades med bedriften att få Solberg genom dörren hos Trump knappt tolv månader in i hans presidentskap. Svaret är att det var resultatet av en genomtänkt plan.

Bygg Trump-nätverk nu

För att kunna ta tillvara på norska intressen är det helt avgörande att vi etablerar kontakter och nätverk bland Trumps närmaste medarbetare och rådgivare, det vill säga de personer som har en roll i utformningen och genomförandet av Trumps politik. Det arbetet är redan igång.

År 2016 drev Trump nästan sin valkampanj på egen hand. Det var svårt att få grepp om vilka de viktigaste rådgivarna var. Nu är situationen helt annorlunda. Trump har en väloljad valkampanjorganisation med en mängd medarbetare som är bättre tränade och bättre förberedda än förra gången.

Norges budskap måste förklara varför Norge är viktigt för USA. I 2016 var framgångsreceptet att visa att norsk näringsliv och norska investeringar skapade en halv miljon amerikanska arbetstillfällen. Budskapet träffade rätt i förhållande till Trumps insisterande på att allt handlade om att säkra ekonomisk tillväxt och fler amerikanska arbetstillfällen. Norge blev genast uppmärksammat och uppfattades som ett land värt att samarbeta med.

Norge är en stor ekonomisk aktör i USA genom investeringarna från Statens Pensjonsfond Utland. Nästan femtio procent av portföljen är i USA, och fondet äger stora andelar i amerikanska företag som Apple, Amazon, Alphabet och Meta. Få länder kan uppvisa något liknande.

Försvaret och energin är viktiga

Norska gasleveranser är helt avgörande för energisäkerheten i Europa, vilket är ett annat kort som bör spelas. Förutom att leverera cirka 40 procent av den europeiska energiförbrukningen är Norge en stabil och pålitlig leverantör. De norska investeringarna och den norska gasen visar att Norge gör skillnad och kommer att få positiv respons. Detta är också viktigt för amerikanerna i det geopolitiska spelet.

Samma sak gäller försvaret och Norges djupa förståelse för ryska aktiviteter på Kolahalvön och ryska marina operationer i Nordatlanten, inklusive rörelserna för Rysslands strategiska kärnvapenubåtar. Att Norge är NATOs ögon och öron i norr kan aldrig upprepas för ofta. Samma sak med det nära materiella samarbetet med USA, där stridsflygplanen F35 står i främsta ledet.

Kina-frågan blir utmanande

Trump hotar med att införa en extra tullavgift på tio procent på alla importerade varor oavsett var de kommer ifrån. Det är kinesiska varor som är målet. Men risken för en internationell handelskrig är akut. USA kommer fortsätta att utmana Kina militärt i Sydkinesiska havet. USA:s ledande roll i utvecklingen av artificiell intelligens, kvantteknik och bioteknik ska skyddas genom att stänga ute Kina.

Den politiska, teknologiska och militära rivaliteten mellan Kina och USA kommer att öka de kommande åren, och USA kommer, som vanligt, att vända sig till sina europeiska allierade för stöd. NATOs generalsekreterare Jens Stoltenberg berörde något av samma tema när han nyligen besökte Norge.

Norge och USA har alltid stått varandra nära, oavsett vem som sitter i Vita huset. Det långsiktiga och förtroendebaserade förhållandet bestod även under Trumps tidigare presidentskap. Norges uppgift är därför att förbli relevant. Det görs bäst genom att ha en plan för en meningsfull, ärlig och öppen dialog den dag Trump eventuellt flyttar tillbaka till Vita huset.

Analys:
Denna artikel ger insikt i hur Norge måste förbereda sig för utfallen av det amerikanska valet och hur det kan påverka landets relation med USA. Genom att bygga nätverk, betona Norges ekonomiska betydelse för USA och ta upp viktiga frågor som försvaret, energin och relationen till Kina, ger artikeln en helhetsbild av de potentiella konsekvenserna för Norge. Det är avgörande för Norge att ha en strategi för att bibehålla relevans och upprätthålla en öppen dialog med USA, oavsett vem som är president.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version