Börsen svävar runt nollstrecket, Kitron-aktien faller kraftigt

Huvudindexet på Oslo Börs faller med 0,1 procent i öppningsminuterna på måndag. Efter att ha passerat 75 dollar per fat på måndagsmorgonen, faller oljepriset tillbaka. Ett fat North Sea olja handlas för 74,6 dollar, en minskning med 0,09 procent sedan midnatt. För cirka två veckor sedan föll oljepriset under 70 dollar efter dystre siffror från Kina och USA som skapade rädsla för minskad efterfrågan. Den senaste uppgången kommer efter räntesänkningar från USA förra veckan och ökad spänning i Mellanöstern, skrev CNBC i fredags.

Så här ser det ut för några av de mest omsatta aktierna strax efter öppningen:
– DNB faller med 0,78 procent
– Equinor är upp med 0,77 procent
– Frontline faller med 0,89 procent
– Aker BP är upp med 0,61 procent

Kitron nedjusterar sina framtidsutsikter. Elektronikproducenten Kitron meddelade på söndagskvällen att utsikterna för Central- och Östeuropa inte har förbättrats som förväntat. Flera stora kunder inom marknadssektorerna Elektrifiering och Industri har fortsatt att minska och skjuta upp efterfrågan för tredje och fjärde kvartalet 2024, enligt företaget. De förväntade intäkterna för 2024 har justerats ned till mellan 635 och 660 miljoner euro, från 660 till 710 miljoner. Driftsresultatet har justerats ned till mellan 44 och 50 miljoner euro, från 53 till 60 miljoner. För tredje kvartalet förväntas 140 till 150 miljoner euro i intäkter och mellan åtta och 10 miljoner i driftsresultat. Kitron skriver att efterfrågan har minskat på grund av “fortsatt lagerminskning och slutmarknader som inte har utvecklats som förväntat”. Aktien är ned 8,22 procent i öppningsminuterna.

Kraftigt i minus – krympte antalet anställda. Teco 2030, som bland annat satsar på bränsleceller för fartyg, gick kraftigt i minus under första halvåret. Företaget har också minskat antalet anställda från 50 till 42. Några av nyckeltalen för första halvåret, enligt en rapport från förra fredagen, är: omsättningen sjönk till 793 910 kronor från 8,07 miljoner kronor under första halvåret förra året. Resultatet före skatt blev minus 117,3 miljoner kronor, en försämring från minus 56,4 miljoner under samma period förra året. Resultatet efter skatt blev detsamma, eftersom företaget inte betalade någon skatt under halvåret. VD Tore Enger skrev i samband med rapporten att det har varit en period med utmaningar och framgångar. Genom 2023 och första halvåret har företaget haft svårt att få in pengar, men hoppas lyckas med emissioner under de kommande månaderna. På den positiva sidan har företaget gjort viss teknologisk framsteg, enligt honom. “Försenade politiska beslut har dock påverkat investerarnas intresse för gröna projekt”, skrev Enger.

Analys: Börsen är instabil med Kitrons nedjustering av framtidsutsikterna som en stor påverkande faktor. Oljepriset sjunker och orsakar oro, samtidigt som andra företag kämpar med ekonomiska utmaningar. Det är viktigt att vara medveten om dessa händelser och deras påverkan på investeringar och ekonomi för att kunna fatta informerade beslut.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version