Northvolt kutter 1 600 anställda – Beslutningarna vi meddelar idag är både utmanande och smärtsamma, säger VD Peter Carlsson

Publicerad: Mindre än 30 minuter sedan
Uppdaterad nu precis

Kortversionen

Northvolt kutter 1 600 anställda, inklusive 1 000 i Skellefteå.
Företaget kommer att satsa på att snabbare komma igång med produktionen i Skellefteå och skrotar ett planerat projekt för att senare utöka kapaciteten.
Statsminister Ulf Kristersson har sagt att staten inte kommer att ta över företaget.
Northvolt har nyligen haft flera allvarliga utmaningar, inklusive avtalsbrott och olyckor.

Måndag morgon rapporterade Sveriges Radio att chefen för batteriföretaget Northvolt har kallat de anställda till ett allmänt möte.

I ett pressmeddelande på måndag eftermiddag skriver Northvolt att 1 600 anställda kommer att sägas upp. Av dessa är 1 000 i Skellefteå, 400 i Västerås och 200 i Stockholm, enligt företagets meddelande.

Företaget säger att man tar åtgärder för att påskynda produktionen av battericeller vid Northvolt Ett-fabriken i Skellefteå. Man kommer att prioritera bilproducenterna som redan är kunder hos batteriproducenten.

– Även om det fortfarande finns en stark rörelse mot elektrifiering måste vi se till att vi tar rätt åtgärder vid rätt tidpunkt som svar på motvindarna på bilmarknaden och den bredare industriella miljön, säger Northvolts VD Peter Carlsson i meddelandet.

– Vi måste nu fokusera all energi och investeringar på vår kärnverksamhet. Framgång med att öka produktionen vid Northvolt Ett är kritiskt för att kunna leverera till våra kunder och säkerställa hållbar drift, säger han.

Dropper utvidelsesplaner

Tidigare denna månad meddelade företaget att man skulle skära kostnader, säga upp anställda och delar av produktionen vid Northvolt Ett-anläggningen i Skellefteå, som en del av en strategisk översyn.

Företaget kommer nu att fokusera på att bygga upp de första 16 gigawattimmarna (GWh) kapacitet inom battericeller på Northvolt Ett, men skrotar planerna att senare utöka kapaciteten med ytterligare 30 GWh.

– Även om besluten vi tar idag är tuffa är de nödvändiga för Northvolts framtid, säger Carlsson.

– Besluten vi meddelar idag är både utmanande och smärtsamma. Jag och mina kollegor kommer att göra allt vi kan för att stödja kollegorna som så småningom kommer att lämna företaget. Besluten är dock nödvändiga för att justera för dagens verklighet och säkerställa långsiktig framgång för Northvolt, säger han.

Staten vill inte ta över

Statsminister Ulf Kristersson säger att staten inte kommer att ställa upp med lån eller ta över företaget, om det skulle bli nödvändigt.

– Det är inte aktuellt att göra Northvolt till ett statligt företag, säger Kristersson till Sveriges Radio.

Enligt radiokanalen ska den tyska regeringen vara involverad i samtal om att kunna bidra genom Northvolts största ägare, biljätten Volkswagen.

Det svenska batteriföretaget har haft en utmanande period bakom sig och pekade nyligen på utmanande makroekonomiska förhållanden.

– Vi måste ta några tuffa beslut för att säkerställa en grund för Northvolts drift och förbättra vår finansiella stabilitet och stärka vår operativa prestanda, sa koncernchefen och medgrundaren Peter Carlsson i Northvolt i ett meddelande den 9 september.

Den planerade anläggningen Northvolt Fem i Borlänge kommer att skrotas, meddelade företaget nyligen. Men Northvolt kommer fortfarande att diskutera med potentiella partners och investerare för att få byggt en planerad polsk fabrik, Northvolt Dwa.

– Litt av ett sannhetens øyeblikk

– Det är lite av ett sanningens ögonblick, säger professorn Olle Bergström vid Handelshögskolan i Göteborg till Sveriges Radio.

Batterisatsningen har setts som en viktig del av den gröna omställningen.

– Samtidigt kan inte staten i alltför stor utsträckning gå in och stödja ett företag som på egen hand har skapat denna situation, säger Bergström.

Dessa är några av Northvolts utmaningar på senare tid:

Analys och slutsats

Det svenska batteriselskapet Northvolt har tagit drastiska åtgärder genom att säga upp 1 600 anställda, med fokus på att påskynda produktionen av battericeller i Skellefteå. Beslutet har påverkat inte bara företagets anställda utan också politiker och investerare, med staten som tydligt meddelar att man inte kommer att ta över företaget. Företagets beslut att skrota planerade utvidelser och fokusera på kärnverksamheten har väckt oro, men samtidigt är det nödvändigt för att säkerställa långsiktig framgång. Northvolts utmaningar och strategiska förändringar påverkar inte bara företagets framtid utan även den gröna omställningen och den ekonomiska stabiliteten i branschen. Det är viktigt att följa utvecklingen för att förstå konsekvenserna och möjligheterna som kan påverka både individers liv och ekonomi i stort.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version