Tesla Norge döms för att ha minskat laddhastigheten på första generationens Tesla Model S. Fyra ägare tilldelas en rabatt på 50 000 kronor av hovrätten.

Tesla minskade laddhastigheten för Tesla Model S år 2019. Fyra biltillverkare tilldelas nu ersättning i hovrätten. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Publicerad: Mindre än 2 timmar sedan
Uppdaterad nu precis

Hovrätten fastslår att Tesla inte hade rätt att minska laddhastigheten, enligt Rett24.

Domslutet kan få konsekvenser för flera. Totalt 118 Tesla-ägare har begärt rabatt och ersättning efter att laddhastigheten minskades, enligt Motor.

År 2019 minskade Tesla laddhastigheten för Tesla Model S i en programuppdatering. Tesla motiverade minskningen med ökad livslängd för batteripaketet och ökad säkerhet eftersom bränder kunde uppstå i batteripaketen. Bilägarna anser att anledningen också var att undvika reklamationer.

Ärendet inleddes år 2020. 31 bilägare lämnade in en förlikningsansökan mot Tesla och tilldelades 130 000 kronor var i rabatt. Tesla överklagade, och i Oslo tingsrätt friades företaget. Fyra bilägare överklagade tingsrättsdomen till hovrätten och vann därmed fram.

Konsumentrådet anser att ärendet är principiellt viktigt och har bistått ägarna i rätten.

– Våra klienter är mycket nöjda med att hovrätten fastställde att Tesla inte hade rätt att begränsa laddhastigheten, så att prestandan inte längre överensstämde med vad köparna lovades i marknadsföringen, säger Christian Hagen Tønsberg, en av advokaterna som företrädde Tesla-ägarna i rätten, till Rett24.

Analys: Rättsfallet med Tesla Norge visar på vikten av att företag inte kan göra ändringar som påverkar kundernas köpupplevelse utan att följa de avtalade villkoren. Detta kan påverka konsumenternas förtroende för företaget och även leda till ekonomiska konsekvenser för företaget i form av rabatter och ersättningar till missnöjda kunder. Det är viktigt att företag agerar i enlighet med gällande lagar och avtal för att undvika rättsliga konsekvenser och bibehålla en positiv image på marknaden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version