Northvolt: Från storslagna planer till akut kapitalbehov och varsel om uppsägning

Northvolt grundades år 2015 av vd Peter Carlsson, då under namnet SGF Energy. Planerna på fabriken Northvolt Ett i Skellefteå tillkännagavs i oktober 2017. Under åren som följde annonserades kraftiga expansionsplaner med nya fabriker i bland annat Göteborg (ihop med Volvo Cars), Heide i Tyskland och Montreal i Kanada.

På ägarlistan finns fordonsjättarna Volkswagen och BMW, investmentbanken Goldman Sachs, riskkapitalisten Harald Mix bolag Vargas samt flera svenska och utländska pensionsfonder. Samtidigt har verksamheten dragits med stora förluster, kvalitetsbrister och svårigheter att möta de uppsatta produktionsmålen vid fabriken i Skellefteå.

I februari 2024 meddelade Northvolt att de säkrat lån på sammanlagt drygt 50 miljarder kronor från 23 olika banker. Under 2024 har bolaget även varit på jakt efter nytt kapital via en nyemission på totalt 15 miljarder kronor som inte har gått i mål. I slutet av juni blev det känt att fabriksplanerna i Kvarnsveden, Borlänge skrotades.

Från slutet av sommaren uppges Northvolts kapitalbehov ha blivit alltmer akut, och företaget för nu diskussioner med ägare och långivare om hur situationen ska lösas. Den 9 september meddelar Northvolt att katodtillverkningen i Skellefteå pausas. Den 23 september aviserar företaget att 1 600 anställda i Sverige varslas om uppsägning.

Analys: Northvolt, en gång hyllad för sina storslagna planer och stöd från tunga investerare, kämpar nu med ekonomiska utmaningar och varsel om uppsägningar. Denna nedgång i företagets situation kan påverka investerare och allmänheten, och det är viktigt att följa utvecklingen noggrant för att förstå konsekvenserna för marknaden och den gröna energisektorn.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version