USA-börsen stiger nå vidare efter förra veckans räntehöjning. September är en historiskt skakig månad på världens börser.

Bildtext: September är en historiskt skakig månad på världens börser. Foto: Pete Kiehart / For E24

Publicerad: Nu precis

Aktiemarknaderna i tidig handel:
– Tekniktunga Nasdaq stiger med 0,13 procent
– Den breda S&P 500-indexet är upp med 0,18 procent
– Industriindexet Dow Jones stiger med 0,16 procent

Senaste veckan var en framgångsrik vecka på Wall Street efter att den amerikanska centralbanken Federal Reserve beslutade att sänka räntan med 0,50 procentenheter.

I förklaringen till sänkningen hänvisar Federal Reserve till att den ekonomiska aktiviteten fortsätter att växa i en stadig takt och att inflationen är bättre under kontroll än tidigare.

Denna vecka kommer det att släppas viktiga amerikanska ekonomiska nyckeltal som investerare kommer att följa noga.

Ett av de viktigaste är inflationsdata, och enligt Bloomberg förväntar sig ekonomerna att den så kallade PCE-inflationsindexet dämpades ytterligare i augusti. PCE (personal consumption expenditures price index) mäter prisökningen i USA och är Federal Reserves föredragna mått på inflationen.

Ekonomerna förväntar sig att prisökningen var 2,3 procent i augusti jämfört med samma månad föregående år, ned från 2,5 procent i juli. KärnPCE, som exkluderar energi- och livsmedelspriser, förväntas däremot öka något till 2,7 procent från 2,6 procent.

Analys:
Denna vecka har varit positiv på USA-börserna efter räntesänkningen förra veckan. Investerare håller nu ett öga på inflationsdata för att få en bättre förståelse av ekonomins hälsa. En lägre inflation kan vara bra för ekonomin och påverka investeringsbeslut. Det är viktigt att följa med på dessa ekonomiska nyckeltal för att kunna fatta informerade beslut om ens egna finanser.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version