Norsk Hydro stiger efter åtgärder från Kina

Huvudindexet stiger med 0,08 procent klockan 09.38.

I Asien stiger flera börser efter en åtgärdspaket från den kinesiska centralbanken. Norsk Hydro och Elkem klättrar över fem procent på Oslo Børs. Analytiker Ole-Petter Sjövold på Sparebank 1 Markets kopplar uppgången till åtgärderna.

Nordsjöolja (Brent spot) handlas för cirka 74,72 dollar per fat. Det är ungefär 0,3 dollar lägre än när börserna stängde på måndagen, och 0,77 procent upp sedan midnatt.

Så här går det för några av de mest omsatta aktierna:

– Norsk Hydro stiger med 5,04 procent
– Aker BP är ned 1,16 procent
– Equinor faller 0,17 procent
– DNB är ned 0,05 procent
– Elkem stiger med 6,19 procent

– Extremt viktigt

Analytiker på Sparebank1 Markets, Ole-Petter Sjövold säger till E24 att uppgången i Hydro och Elkem kommer efter att Kina nyligen lanserade ett paket för att stimulera ekonomin.

– Det är ett starkt verktyg som Kina sätter igång.

Sjövold förklarar att en del av paketet riktas mot bostads- och fastighetssektorn i landet.

– Byggsektorn i Kina är extremt viktig för Hydro och Elkem. Kina står för cirka 60 procent av den globala efterfrågan på aluminium, varav byggsektorn vanligtvis står för cirka 20-25 procent.

Okea säljer sin andel i Yme-fältet

Oljebolaget Okea har ingått en överenskommelse om att sälja sin 15-procentiga ägarandel i Yme-licensen till Lime Petroleum för 15,65 miljoner dollar efter skatt.

Transaktionen förväntas slutföras före årets slut, meddelar Okea i ett börsmeddelande på måndagskvällen efter börsens stängning.

– Efter flera år som partner i Yme-licensen har vi beslutat att lämna ett icke-kärnområde med en relativt liten ägarandel. Försäljningen gör att Okea kan fokusera finansiella och mänskliga resurser på våra kärnområden, säger Okea-chefen Svein J. Liknes i meddelandet.

Okea förväntar sig att bokföra en redovisningsmässig vinst efter skatt på mellan 150 och 250 miljoner kronor som ett resultat av transaktionen. Bolagets produktion år 2024 kommer att minska med 3,0-3,5 tusen fat oljeekvivalenter per dag. Transaktionen är föremål för godkännande från norska myndigheter.

Okea-aktien stiger med 2,57 procent några minuter efter öppning.

Spetalen avgår från Ayfie-styrelsen

Öystein Stray Spetalen och Martin Nes har avgått som styrelsemedlemmar i teknologiföretaget Ayfie, meddelade bolaget i ett börsmeddelande på måndagskvällen.

Nes leder Spetalens investeringsbolag, Ferncliff.

Spetalen sålde av sin andel i Ayfie tidigare i september. Han är per måndag registrerad med en ägarandel på 4,26 procent av bolaget, vilket gör honom till den femte största aktieägaren.

Ayfie är noterat på marknadsplatsen Euronext Growth. Marknadsvärdet är 73,67 miljoner kronor före börserna öppnar på tisdagen efter en stor nedgång i aktien.

Ayfie-aktien är ned 9,54 procent efter fyra affärer, men handeln är automatiskt stoppad.

Analys:

I denna artikel diskuteras den senaste utvecklingen på Oslo Børs med fokus på Norsk Hydro och Elkem som ökar i värde efter åtgärder från Kina. En analys av hur Kinas ekonomiska stimulanspaket påverkar bygg- och fastighetssektorn och därmed efterfrågan på aluminium ger insikt i marknadstrender och investeringsmöjligheter. Dessutom beskrivs försäljningen av Okeas ägarandel i Yme-licensen och Spetalens avgång från Ayfie-styrelsen, vilket ger en överblick över aktuella händelser inom energi- och teknologisektorn. Sammantaget ger artikeln en översiktlig bild av marknadsutvecklingen och dess potentiella påverkan på investeringar och finansiella beslut.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version