Efter pandemin har hotellkungen medvetet skaffat sig fler ben att stå på. Nu angriper Petter A. Stordalen (61) en ny bransch.

Petter Stordalen, mannen som alltid har en kall öl i handen.

Publicerad: mindre än 30 minuter sedan
Uppdaterad nu precis

– Vad föredrar du: vin eller öl?

Efter att ha satsat på vin i två år och nu ska försöka bli ölkung, är det en närliggande fråga.

– Det är väldigt enkelt: Jag dricker en iskall öl varje dag. Det är det första jag gör innan middagen. Jag älskar öl.

– Många öl?

– Nej, den första är så extremt mycket bättre än alla andra. Jag kanske tar en till, men då räcker det. Om jag vill ha mer, brukar jag gå över till torr vitvin.

Förlorade miljarder

Vi möter Stordalen och sonen Jakob, som ska vara styrelseordförande i det nya företaget som ska ansvara för ölsatsningen.

Stordalen upplevde under pandemin att intäkterna helt stoppade när Norge stängdes ned och hotellen stod tomma.

Han erkänner att det är en fördel att ha fler ben att stå på och en del av den underliggande argumentationen.

– Ja, det är alltid en fördel med fler ben att stå på, men vi går in i detta utifrån att vi har stor tro på att vi kan vinna plats i en spännande marknad.

Han tillägger:

– När vi faktiskt fick näringsförbud under pandemin, stannade det ju upp på ett sätt vi aldrig kunde föreställa oss. Vi var tvungna att sälja fastigheter för nästan sex miljarder kronor. Vi hade fastigheter för 20 miljarder, så vi hade tagit oss igenom, men det är klart att jag förlorade miljarder under pandemin.

Samarbetspartnern för öl hittade han i Sverige.

– Vinsatsningen fortsätter med oförminskad styrka, men vi går nu samman om en ny ölsatsning med Spendrup-familjen, som är nummer ett i Sverige på öl. Vi vill utmana den norska ölmarknaden som idag styrs av två danska ägda aktörer. De två ensamma har en sammanlagd marknadsandel på nästan 70 procent av den norska ölmarknaden. Det ska vi göra något åt.

De två danska företag han hänvisar till är Carlsberg och Royal Unibrew.

Carlsberg äger bland annat Ringnes, Dahls, Frydenlund, Munkholm, 1664, Tuborg, Brooklyn och Pripps.

Royal Unibrew äger bland annat Hansa Borg bryggerier, Nøgne Ø, Heineken och Faxe.

Stordalen säger att han har lärt känna Spendrup-familjen genom sitt engagemang i Sverige inom hotell och nöjesliv.

Fler detaljer här:

Den nya satsningen har fått namnet Pinnacle Brands AS, ett samarbete mellan Stordalens Strawberry Equities, som största ägare, och det familjeägda företaget Spendrups. De övriga ägarna i Pinnacle Brands AS är Torgeir Silseth (chefen på Strawberry), affärsmannen och Stordalen-rådgivaren Jonas Forsang och VD i det nya företaget, Stein-Erik Helverschou-Treverket.

– Hvor smart er det å gå inn i et marked hvor to aktører er så ledende?

– Vi vet att det kommer att bli tufft, men vi har tittat på detta ett tag. Vi var tvungna att få med någon som har stor kapacitet med ordentliga kvalitetsprodukter och ett brett utbud. När Sveriges största ölproducent sa ja, då visste vi att vi hade en perfekt match, säger Stordalen.

Förklaring på några termer i denna artikel:

Hegemoni
När ett företag/grupp har mycket makt och kontroll över andra, i detta fall; ölmarknaden i Norge.

Marknadsandel
Hur stor del av en marknad ett företag eller en vara har, mätt i procent.

Börsnoterade
Företag vars aktier är till salu på en börs, där vem som helst kan köpa och sälja dem.

Näringsförbud
En situation där myndigheterna förbjuder viss typ av näring, ofta av hälsoskäl eller säkerhetsskäl, som under pandemin när bland annat nöjesställen var tvungna att stänga.

Konkurrenskraftiga priser
Priser som är satta så att de kan konkurrera med, eller vara bättre än, vad andra erbjuder på marknaden.

Liten rebell

– När två danska bryggerier har nästan 70 procent av ölmarknaden, är det spännande att försöka skaka om det. Vi blir nog en liten rebell i en väldigt satt marknad, men med tiden har vi ambitioner att bli en av de ledande aktörerna, säger Jakob Stordalen.

Fadern anser att de har en annan fördel:

– Vi är inte börsnoterade och behöver inte leverera från första eller andra kvartalet. Vi har pengar, erfarenhet och evigheters perspektiv.

Fredrik Spendrup, styrelseledamot i Spendrupfamiljens moderbolag, Spendrup Holding, framhåller att de ser detta som en “milstolpe” i familjeföretagets historia, “där vi på allvar går in på den norska marknaden”.

– Og når vi først gjør det, kunne vi ikke hatt en bedre partner enn Strawberry Equities. Vi er utrolig imponert over hva de allerede har fått til innen vinbransjen, og ser frem mot å få være med på reisen videre innen øl og andre drikkevarer.

VG har kontaktat Carlsberg och Royal Unibrew i Norge. De har inte svarat på våra förfrågningar än på tisdagsmorgonen.

Analys:

I denna artikel beskrivs Petter A. Stordalen och hans son Jakobs satsning på att utmana de dominanta aktörerna på den norska ölmarknaden, som för närvarande är danska ägda företag. Genom att samarbeta med Spendrup-familjen, som är ledande inom ölproduktion i Sverige, planerar de att ta marknadsandelar och förändra den nuvarande hegemonin. Trots att det kommer att bli en tuff utmaning, har de en strategi och en stark vilja att lyckas. Detta kan påverka konsumenterna genom att skapa mer valmöjligheter och konkurrens på marknaden, vilket kan leda till bättre produkter och konkurrenskraftiga priser för konsumenterna. Det är en spännande utveckling att följa för investerare och marknadsanalytiker.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version