Enhver.no anlitar toppadvokat för att bekämpa dagligvarujätten

Enhver.no har engagerat advokat John Christian Elden mot dagligvarujätten. Konkurrensverket är osäkra på var gränserna ska dras för prisjämförelser inom dagligvaruindustrin.

Publicerad: Just nu

– Att vi har betydelse för prissamarbete är nonsens. Vi blir offrade i detta spel.

Det säger VD Truls Lea på webbplatsen Enhver.no, som varje vecka jämför prisnivåer och erbjudanden hos norska dagligvaruaktörer. På måndagen meddelade Kiwi att de skulle stänga ute prisjägare från konkurrerande dagligvarukedjor.

Det drabbade också Leas företag. Anställda på Enhver.no fick ett brev och ombedd att lämna butiken när de var ute och kollade priser på måndagsmorgonen. Bakgrunden är att Konkurrensverket har slagit ned hårt på dagligvarukedjornas prissamarbete, där de skickar egna prisjägare till varandras butiker. Verket har delat ut miljardböter till kedjorna och uppmanat dem att avsluta verksamheten.

Samtliga kedjor har varit mycket kritiska till beslutet och överklagar ärendet.

Lea anser att det drabbar konsumenterna att de också dras med i strömmen. Han informerar att kedjan veckovis kontrollerar mellan 50 och 70 varor.

– Kiwi vet mycket väl om oss. Att de plötsligt ska låtsas att vi har något att göra med detta tycker jag är märkligt. Om detta fortsätter kommer det inte vara möjligt för konsumenterna att jämföra priser, säger Lea.

Han berättar att de har kontaktat både Konkurrensverket och Kiwi om ärendet. De hotar med rättsliga åtgärder mot Kiwi och har anlitat advokat John Christian Elden för att representera dem.

Norgesgruppen vill kasta ut alla

Kommunikationsdirektör Stein Rømmerud på Norgesgruppen berättar att de har uppfattat beslutet som att de ska kasta ut alla som kollar priser i deras butiker. Norgesgruppen äger både Kiwi, Joker, Spar och Meny.

– Har inte verket varit mer intresserade av att ni ska neka andra butikers prisjägare tillträde?

– Vi har frågat specifikt om det och de understryker att vi ska avvisa kunder som kollar priser.

– Så om jag tittar för länge på priset på pasta måste ni kasta ut mig?

– Om någon uppenbart bara går och kollar priser ska de avvisas. Vi kan låta dem göra det, men på eget ansvar.

Konkurrensverket: – Låter främmande

Vice ordförande Magnus Friis Reitan på Konkurrensverkets avdelning för mat, handel och hälsa känner inte igen sig i Rømmeruds uppfattning att alla prisjägare ska kastas ut från butikerna.

– Vi har förklarat aktörerna vad problemet är, hur prisutbytet begränsar konkurrensen och vad som krävs för att det ska upphöra, säger Reitan.

Kedjorna har alltså inte fått tydliga riktlinjer om vad de ska göra.

Reitan är i grunden positiv till att kedjorna agerar.

– Önskar inte Konkurrensverket att konsumenterna ska ha tillgång till någon form av prisinformation?

– Nu ska jag inte behandla en fråga om en tredje part direkt med dig. Men verket har tidigare varit negativa till en prisportal eftersom det skulle leda till ökad information mellan kedjorna. Med sådana tredjeparter blir det en bedömning om man kan informera konsumenterna på ett sätt som stärker konkurrensen istället för att försvaga den genom att öka informationsflödet mellan kedjorna.

Reitan anser att antalet priser som jämförs och hur ofta de uppdateras påverkar om det har en negativ effekt på konkurrensen. Verket har inga exakta riktlinjer för oberoende prisjägare.

– Beslutet om prisdelning riktar sig inte mot tredje parter. Om detta hamnar på vårt bord och vi ser att vi kan spela en roll i det kommer vi att titta på det. Men det blir en fråga mellan oss och de företag det gäller, säger Reitan.

Analys:

I denna artikel diskuteras Konkurrensverkets åtgärder mot prissamarbete inom dagligvaruindustrin. Webbsidan Enhver.no har tagit till juridiska åtgärder mot dagligvarujätten Kiwi som har valt att kasta ut prisjägare från sina butiker. Norgesgruppen äger flera stora dagligvarukedjor och har reagerat starkt på Konkurrensverkets beslut. Konkurrensverket förklarar att syftet är att begränsa prisutbytet mellan kedjorna för att främja en sund konkurrens. Diskussionen kring oberoende prisjägare och deras roll i detta sammanhang är också central. Det är viktigt att konsumenter är medvetna om hur dessa åtgärder kan påverka deras möjligheter att jämföra priser och göra informerade val vid sina inköp.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version