Majoriteten av ekonomerna förväntar sig en enkel räntesänkning från Riksbanken på onsdag, men utfallet är inte alls klart. Onsdag är det klart för räntebesked från den svenska Riksbanken. Experterna utesluter inte att det kan bli en “dubbel” räntesänkning på 0,5 procentenheter. Det skulle i så fall sänka räntan i Sverige från 3,50 procent till 3 procent, den lägsta nivån sedan februari förra året.

– Behöver räntesänkning, säger chefsstrateg Amanda Sundström på SEB. Hon lutar ändå mot en “enkel” räntesänkning på 0,25 procentenheter. Om centralbanken sänker räntan med 50 baspunkter på onsdag, kommer den bryta lite med tidigare signaler, enligt Sundström.

På mötet i augusti sänkte Riksbanken räntan med 0,25 procentenheter och beskrev den ekonomiska utvecklingen som “svag”. Efteråt visade siffror att inflationen i Sverige sjönk till 1,9 procent i augusti.

Liksom i Norge har centralbanken i Sverige som mål att hålla inflationen runt 2 procent. De flesta ekonomer förväntar sig en enkel räntesänkning på onsdag förmiddag. Alla analytiker i en Bloomberg-undersökning tror på en sänkning på 0,25 procentenheter.

Nordea räknar också med enkel sänkning på onsdagens möte, men ser en “ökad sannolikhet” för att Riksbanken går kraftigare tillväga senare i år. Kronkursen har skapat bekymmer för centralbanken det senaste året. Nu ligger den på ungefär samma nivå som vid räntemötet i augusti.

Genom att förklara situationen på ett enkelt sätt kan även den mest oerfarna personen förstå att Riksbanken förväntas sänka räntan på onsdag, vilket kan påverka svenskarnas ekonomi genom lägre bolåneräntor och ökad köpkraft. Det är viktigt att vara medveten om dessa ekonomiska förändringar för att kunna fatta välgrundade beslut i sin privatekonomi.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version