Ett av de största tillslagen inom grov ekonomisk brottslighet i byggbranschen

I tisdags greps flera misstänkta för grova ekonomiska brott i södra Stockholm och Lettland. Enligt Sanna Nesser, förundersökningsledare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm, är detta en av de största insatserna mot denna typ av brottslighet inom byggbranschen. Brotten innebär inte bara undandragande av mångmiljonbelopp i skatt, utan snedvrider också konkurrensen inom branschen.

De gripna misstänks för grova näringspenningsbrott och grova bokföringsbrott i över 30 fall. En 35-årig kvinna har häktats i sin utevaro för samma misstankar. Enligt utredningen har flera bolag använts för att betala byggnadsarbetare med svarta pengar, vilket möjliggjorts genom att betala osanna fakturor till kontrollerade bolag. Totalt har de misstänkta bolagen mottagit cirka en halv miljard kronor.

Ekobrottsmyndigheten har genomfört en omfattande utredning där bevis i form av dokument, elektronik och kontanter har säkrats. Över 100 poliser har varit inblandade i operationen. Sanna Nesser menar att dessa brottsupplägg är välkända inom branschen, och att det är enkelt för oseriösa bolag att köpa färdiga brottsupplägg.

Inom kort kommer beslut att fattas angående häktning av de misstänkta. Detta fall av grov ekonomisk brottslighet visar på vikten av att bekämpa svartarbete och skattefusk inom byggbranschen för att säkerställa en sund och rättvis konkurrens.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version