Börsen faller, men Tomra stiger efter Tasmania-avtal.

Oslo Börs. Foto: Javad Parsa / NTB

Publicerad: För mindre än 2 timmar sedan
Uppdaterad nu precis

Huvudindexet faller med 0,48 procent klockan 10:15 på onsdag. Oljepriset handlas runt samma nivåer som när börsen stängde på onsdag. Ett fat nordsjöolja kostar 74,88 dollar per fat, vilket motsvarar en nedgång på 0,33 procent sedan midnatt.

Här är några av de mest omsatta aktierna strax efter öppningen:

– Equinor faller med 1,25 procent
– DNB är ned med 0,51 procent
– Norsk Hydro faller med 0,15 procent
– Wallenius Wilhelmsen stiger med 0,71 procent
– Frontline faller med 2,38 procent
– MPC Container Ships stiger med 4,79 procent

I Asien och Stilla havet påverkas börserna av Kina-lättnader. Fastigheter, energi- och råvarusektorn klättrar på morgonen. På tisdagen hoppade bland annat Golden Ocean, Norsk Hydro och Elkem runt fem procent på Oslo Börs efter Kinas åtgärder.

MPC köper fartyg för 180 miljoner dollar

MPC Container Ships (MPCC) köper fyra nya fartyg för 180 miljoner dollar. Fartygen levereras i slutet av 2024 och kommer att ingå i nya långsiktiga hyresavtal efter de nuvarande avtalen, enligt ett meddelande.

De nya hyresavtalen förväntas generera intäkter på 150 miljoner dollar och en rörelsevinst (EBITDA) på mellan 110 och 120 miljoner dollar.

MPCC har också ingått nya hyresavtal för fartygen AS Anne och AS Pamela, som börjar i slutet av 2024 och början av 2025. Sammanlagt förväntas dessa avtal öka företagets förväntade intäkter med 200 miljoner dollar.

Förvärvet finansieras med en blandning av företagets egna pengar och lån, där lånen ska återbetalas med intäkterna från de nya hyresavtalen.

Aktien stiger med 4,79 procent.

Tomra undertecknar Tasmania-avtal

Tomra har utsetts till leverantör av pantsystem för den kommande panttjänsten i den australiska delstaten Tasmania, som ska starta i mitten av 2025 enligt ett meddelande.

Tomra kommer att driva ett nätverk av 49 återbetalningspunkter med över 100 panteautomater i samarbete med Cleanaway.

– Tomra kommer att ta med våra modernaste panteautomater till Tasmania, säger Marius Fraurud, EVP på Tomra Collection.

Aktien stiger med 2,3 procent klockan 10:15.

Horisont Energi inleder strategisk översyn

Förnyelsebara företaget Horisont Energi tillkännagav efter börsens stängning på tisdagen att man har påbörjat en strategisk översyn av företagets projektportfölj inom koldioxidavskiljning och lagring samt ren ammoniak.

Företaget meddelar att översynen sker i samarbete med styrelsen och större aktieägare. Målet är att identifiera och utvärdera möjligheter som kommer att maximera aktieägarvärden och säkerställa att företaget är väl positionerat för att erhålla nödvändig finansiering.

Horisont Energi skriver att de kommer att ge ytterligare uppdateringar om utfallet av den strategiska översynen och konsekvenserna för företagets verksamhet och strategiska inriktning när det är klart.

Danske Bank har utsetts till finansiell rådgivare, enligt företaget.

Horisont Energi-aktien har stört på Oslo Börs-marknadsplatsen Euronext Growth. Onsdagen faller den med 5,97 procent, men endast fyra affärer har gjorts klockan 10:15.

Det har också kommit flera andra nyheter före börsöppningen:

– Stig Myrseth har avgått från sin roll som styrelseledamot i Nordic Unmanned. Aktien faller med 7,07 procent, men få affärer har genomförts.
– Föreslår utdelning på 200 miljoner i Standard Supply. Det motsvarar 1,1 kronor per aktie. Aktien stiger med 7,73 procent.

Analys:
I denna artikel har vi sett att börsen har haft en nedgång, men vissa specifika företag som Tomra och MPC Container Ships har stigit på grund av avtal och förvärv. Detta visar på möjligheter för investerare att dra nytta av specifika händelser och utvecklingar inom olika branscher. Det är viktigt att följa med i nyheter och analyser för att kunna fatta informerade beslut om ens ekonomi och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version