Börsen faller, men Tomra stiger efter Tasmania-avtal.

Oslo börs

Publicerad: För mindre än 40 minuter sedan
Uppdaterad för mindre än 10 minuter sedan

Huvudindexet faller med 0,23 procent från start på onsdag morgon.
Oljepriset handlas runt samma nivåer som när börsen stängde på onsdag. Ett fat Brentolja kostar 74,88 dollar per fat, vilket motsvarar en nedgång på 0,33 procent sedan midnatt.

I Asien och Stillahavsområdet präglas börserna av lättnader från Kina. Fastigheter, energi- och råvarusektorn klättrar under morgontimmarna. På tisdagen hoppade bland annat Golden Ocean, Norsk Hydro och Elkem runt fem procent på Oslo Börs efter Kina-åtgärderna.

– Nyheten är klart positiv för torrlastfartyg med ökad byggaktivitet, kommenterade analytiker Fredrik Dybwad på Fearnley Securities.

Så här ser några av de mest omsatta aktierna ut strax efter öppningen:
– Equinor faller med 0,82 procent
– DNB är ned med 0,61 procent
– Norsk Hydro stiger med 1,16 procent
– Wallenius Wilhelmsen stiger med 0,94 procent
– Mowi stiger med 0,11 procent
– MPC Container Ships stiger med 4,7 procent

MPC köper fartyg för 180 miljoner dollar

MPC Container Ships (MPCC) köper fyra nya fartyg för 180 miljoner dollar. Fartygen levereras i slutet av 2024 och kommer att gå in i nya långsiktiga leasingavtal efter de nuvarande avtalen, enligt ett meddelande.

De nya leasingavtalen förväntas generera intäkter på 150 miljoner dollar och en rörelsevinst (EBITDA) på mellan 110 och 120 miljoner dollar.

MPCC har också ingått nya leasingavtal för fartygen AS Anne och AS Pamela, som börjar i slutet av 2024 och början av 2025. Totalt förväntas dessa avtal öka företagets förväntade intäkter med 200 miljoner dollar.

Förvärvet finansieras med en blandning av företagets egna pengar och lån, där lånen ska återbetalas med intäkterna från de nya leasingavtalen.

Aktien stiger med 4,7 procent.

Tomra signerar Tasmania-avtal

Tomra har utsetts till leverantör av pantautomater för det kommande pantsystemet i den australiska delstaten Tasmania, som förväntas starta upp i mitten av 2025 enligt ett meddelande.

Tomra kommer att driva ett nätverk av 49 återbetalningsstationer med över 100 pantautomater i samarbete med Cleanaway.

– Tomra kommer att ta våra mest moderna pantautomater till Tasmania, säger Marius Fraurud, EVP på Tomra Collection.

Aktien stiger med 2,7 procent kl. 09.10.

Horisont Energi inleder strategisk översyn

Förnyelseföretaget Horisont Energi meddelade efter börsens stängning på tisdagen att man har inlett en strategisk översyn av företagets projektportfölj inom kolbindning och -lagring och ren ammoniak.

Företaget uppger att översynen sker i samarbete med styrelsen och större aktieägare. Målet är att identifiera och utvärdera möjligheter som kommer att maximera aktieägarvärden och säkerställa att företaget är väl positionerat för att säkra nödvändig finansiering.

Horisont Energi skriver att ytterligare uppdateringar kommer att komma om resultatet av den strategiska översynen och konsekvenserna för företagets verksamhet och strategiska inriktning när det är klart.

Danske Bank har utsetts till finansiell rådgivare, enligt företaget.

Horisont Energi-aktien har sjunkit på Oslo Börs-marknadsplatsen Euronext Growth. Marknadsvärdet var 79 miljoner kronor före börsöppningen.

Det har även kommit flera andra nyheter innan börsöppningen:
– Stig Myrseth har avgått från sin roll som styrelseledamot i Nordic Unmanned
– Föreslår utdelning på 200 miljoner i Standard Supply. Det motsvarar 1,1 kronor per aktie. Aktien stiger med 7,76 procent.

Analys: I dagens marknadssituation ser vi en blandad utveckling där börsen generellt sett faller medan vissa specifika aktier, som Tomra och MPC Container Ships, stiger. Det är viktigt att hålla sig informerad om marknadsutvecklingen och följa med i nyhetsflödet för att kunna fatta välgrundade investeringsbeslut. Det är också intressant att se hur företag som Horisont Energi genomför strategiska översyner för att maximera aktieägarvärden och säkra nödvändig finansiering. Det är viktigt att vara medveten om sådana händelser och deras potentiella påverkan på ens ekonomiska situation och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version