Ikonic skådespelerska Barbara Leigh-Hunt har gått bort vid 88 års ålder

Den ikoniska skådespelerskan Barbara Leigh-Hunt har gått bort vid 88 års ålder. Den engelska stjärnan, som är känd för att spela den illa öde Brenda i Alfred Hitchcocks episka film Frenzy, gick bort fridfullt den 16 september i sitt hem i Warwickshire – enligt hennes familjs uttalande. Olivier Award-vinnaren är också väl ihågkommen för att ha spelat Lady Catherine de Bourgh i 1995 serien anpassning av Stolthet och fördom bredvid Colin Firth och Jennifer Ehle. Vissa kanske också minns henne för att ha spelat vice rektor i succéfilmen Billy Elliott (2000).

Den älskade skådespelerskan – som var kapabel att förbluffa publiken på både stora och små skärmar i decennier – syntes också i filmer som Henry VIII och His Six Wives (1972), Bequest to the Nation (1973), Joe Camp’s Oh Heavenly Dog (1980), Paper Mask (1990), A Merry War (1997), Billy Elliot (2000) och Mira Nairs Vanity Fair (2004).

Men Barbaras lysande karriär sträcker sig långt mer än så, då hon ägnade en stor del av sitt liv åt teatern – inklusive Broadway-produktioner av Hamlet, Sherlock Holmes och Justice. Hon var också mottagare av en Olivier Award 1993 för Bästa kvinnliga biroll för National Theatre-produktionen av An Inspector Calls.

Den ikoniska artisten utbildades vid Bristol Old Vic Theatre School och anslöt sig senare till Old Vic Company i London, och tog examen 1953 och hyllades som den “mest lovande studenten”. Skådespelerskan föddes som dotter till Elizabeth och Austin Leigh-Hunt i Bath, Somerset, den 14 december 1935. Mamma ‘Betty’ lämnade sin far strax därefter och uppfostrade Barbara som ensamstående mamma samtidigt som hon jonglerade mellan att arbeta för Boots och föräldraskapssysslor, utan någon ekonomisk hjälp.

Men under hennes tid, trots levnadssvårigheterna, fortsatte den omtänksamma mamman att ta med sin dotter till teatern i Bath eller Bristol regelbundet. Efter sitt teaterdebut år 1954, resa den älskade skådespelerskan på turné med sällskapet till USA och Kanada i En midsommarnattsdröm och Trettondagsafton.

Teateralumnen fick slutligen enorm framgång med West End-produktionen av ‘Mrs Mouse Are You Within’ 1968. Bevisande sin breda repertoar som omfattade både intensiv komedi och drama – Barbara spelade också i David Hares milstolpe Racing Demon, Murmuring Judges och The Absence of War – om präster, lagen och Labourpartiet på National Theatre 1993.

Hennes allra första TV-debut var 1956 i The Recording Angells – vilket öppnade dörrarna för henne till en rad TV-uppträdanden inklusive Callan (1967), Special Branch (1969), A Perfect Hero (1991), och många fler. Skådespelerskans första filmdebut var dock i Hitchcocks Frenzy (1972), och samma år spelade hon i Henry VII And His Six Wives, där hon spelade Catherine Parr. Barbara beskrev tidigare den legendariska engelska regissören som en ‘perfekt gentleman’, och mindes att efter varje dags inspelning släppte Hitchcock av henne vid hennes logi på Baker Street, och åkte till Claridge’s.

Nästa år medverkade hon i Bequest The Nation tillsammans med skådespelarlegenderna Glenda Jackson och Peter Finch. Barbara var lyckligt gift med den avlidne maken och TV-stjärnan Richard Pasco sedan 1967 – då skådespelaren i A Marry War även är en långvarig vän till Dame Judi Dench och hennes exmake Michael Williams – som hon utsågs till gudmor till det före detta paret dotter Finty Williams. Barbara spelade också tillsammans med paret i Hugo Whitemores Pack of Lies 1983 – mot Judi, 89, och Michael, 65, i en teaterpjäs om spionjakt i förorten.

Analys och nedbrytning: Artikeln handlar om den ikoniska skådespelerskan Barbara Leigh-Hunts liv och karriär, från hennes tidiga teaterarbete till hennes framträdanden på TV och film. Det ger en inblick i hennes betydelse för den brittiska underhållningsbranschen och hennes personliga liv, inklusive hennes relationer och framgångar. Genom att utforska hennes resa ger artikeln läsaren en förståelse för hur passion och engagemang kan leda till en varaktig och betydande karriär inom underhållningsindustrin.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version