Aksjemarknaden reagerar på att prisutvecklingen i USA fortsätter att sjunka.

Resultatsäsongen på Wall Street närmar sig starten på allvar. Foto: Pete Kiehart/E24

Publicerad: mindre än 3 timmar sedan
Uppdaterad: mindre än 20 minuter sedan

De ledande indexen startade uppåt, men har under handelsdagen rört sig åt olika håll. Så här ser läget ut kl 17.30:
– S&P 500-indexet stiger med 0,11 procent
– Dow Jones-indexet är upp med 1,03 procent
– Nasdaq Composite-indexet är ned med 0,30 procent

– Mycket låg igen

Prisutvecklingen (PCE) i USA låg på 2,2 procent på årsbasis i augusti enligt färska siffror från amerikanska myndigheter.

Analytikerna förväntade sig att PCE-inflationen skulle landa på 2,3 procent, enligt Bloomberg. Månaden innan, i juli, låg prisutvecklingen på 2,5 procent.

KärnPCE, som exkluderar livsmedels- och energipriser, steg något till 2,7 procent. Det var precis som förväntat.

– Den stora bilden här är att om inflationen inte är död, så är den åtminstone mycket låg igen. Det bara bekräftar bilden av att räntan kan sättas ned ytterligare, säger senior ekonom Knut A. Magnussen på DNB Markets till E24.

Det första räntesänkningen i USA på fyra år kom förra veckan när Fed gjorde en så kallad dubbel sänkning.

PCE-inflationen är ett av två sätt att mäta prisutvecklingen i USA, och det är detta som centralbanken (Fed) föredrar. Det andra, KPI, låg på 2,5 procent i augusti.

Förutom prisutvecklingen visar även PCE-siffrorna hur amerikanernas inkomster och konsumtion har utvecklats. Båda ökade något mindre än förväntat.

Nära målet

Prisutvecklingen är generellt sett viktig för USA:s centralbank, och den kraftiga prisutvecklingen de senaste åren är huvudorsaken till att räntan höjdes kraftigt. Nu har dock prisutvecklingen sjunkit kraftigt.

Nu när man närmar sig Feds mål om stabil prisutveckling på två procent har ekonomer och analytiker påpekat att centralbanken är mer intresserad av arbetsmarknaden än tidigare.

– Inflationen är så pass nära målet att Fed har fokuserat på att stabilisera ekonomin. Där har arbetslösheten ökat en del, och arbetsmarknaden är något svagare. Men det finns andra indikationer på arbetsmarknaden som inte är lika svaga som arbetslösheten, sa chefsekonom Harald Magnus Andreassen på Sparebank 1 Markets till E24 inför inflationsdatan.

Nästa vecka fredag släpps nya siffror för jobbtillväxt och arbetslöshet i USA i den viktiga rapporten Nonfarm payrolls.

Analys:
Prisutvecklingen i USA påverkar inte bara den amerikanska ekonomin utan har globala konsekvenser. En låg inflation kan leda till att centralbanken fortsätter att sänka räntan för att stimulera ekonomin. Det kan påverka investeringar, valutor och räntor över hela världen. Det är viktigt att följa utvecklingen i USA för att förstå hur det kan påverka ens egna ekonomi och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version