En ny trend har nått Sverige från finska Lappland där turister vill hyra renar för att ta vackra bilder på bröllop och andra evenemang. Katarina Parfa Koskinen, en renägare som driver en besöksnäring, delar med sig av varför hon anser att detta är en dålig idé.

Att hyra renar för att ta bilder kan verka lockande, men det finns flera faktorer att ta hänsyn till. Renar är vilda djur som inte är vana vid att hanteras av främlingar och kan bli stressade av den ökade närvaron av människor. Det kan påverka deras välbefinnande och hälsa negativt.

Dessutom kan det vara kränkande för den samiska kulturen att använda renar på detta sätt, då renen har en central roll i den samiska traditionen och livsstilen. Att reducera renar till enbart en fotomöjlighet kan anses respektlöst och okänsligt.

Det är viktigt att respektera renarna och den samiska kulturen, istället för att utnyttja dem för egen vinning. Det finns många andra sätt att njuta av naturen och skapa minnen utan att störa eller förminska värdefulla traditioner. Tänk på hållbarhet och respekt gentemot naturen och dess invånare.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version