Norskt näringsliv kan och kommer att bidra mer i Ukraina, säger näringsminister Cecilie Myrseth (Ap). NHO-toppen Idar Kreutzer anser att behoven är stora.

Myrseth och en norsk näringslivsdelegation reste på torsdagen till den ukrainska huvudstaden. Syftet med besöket är att stärka handelssamarbetet och underlätta för ökad support från privata aktörer.

I Kyiv mötte hon både finansminister Serhij Martsjenko och energiminister German Galusjenko. Båda mötena var tvungna att flyttas till skyddsrummet när flyglarmet ljöd.

Tillsammans med den ukrainska energiministern ledde hon ett möte i den norsk-ukrainska ekonomiska kommissionen med deltagare från norsk och ukrainsk näringsliv. Både Myrseth och NHO:s områdesdirektör Idar Kreutzer, som var med på resan, betonar energi som en viktig punkt där norsk näringsliv kan bidra, både på kort och lång sikt.

Från norsk sida deltog bland annat Eksportfinansiering Norge, Innovasjon Norge, NHO, norsk-ukrainska handelskammaren på resan. Även representanter från företag som Scatec, Itera, Moelven, Bergen Engines och Pelagia var med.

NHO-toppen nämner Scatec, Itera och Moelven som exempel på norska företag med verksamhet i eller gentemot Ukraina. Scatec producerar el genom fem solkraftverk i Ukraina och Itera har varit närvarande i landet under en lång tid med kontor i Kyiv och Lviv som är fullt verksamma.

Av konkreta åtgärder från norska myndigheter nämner näringsministern förändringen för Norfund, som tillkännagavs på fredagen. Den öppnar upp för att det statliga fondet kan investera i Ukraina. Regeringen avsätter 250 miljoner år 2024, hämtade från Nansen-programmet.

NHO har också ett eget näringslivskontor i Kyiv på önskelistan. Detta är något Sverige redan har gjort, med målet att främja handel och investeringar. Myrseth vill inte lova det ännu, men målet är att få det att hända.

Analys:

Norskt näringsliv har potential att öka sitt engagemang och bidrag till Ukraina, särskilt inom energisektorn. Genom att stärka samarbetet och investeringarna kan både Norge och Ukraina dra nytta av ökad handel och utbyte. Med konkreta åtgärder och investeringar från norska myndigheter och företag kan man bidra till att stödja Ukrainas ekonomi och infrastruktur på kort och lång sikt. Detta kan också öppna upp för nya affärsmöjligheter och samarbeten som gynnar båda länderna.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version