2030-målet om strömbesparing i byggnader kan kräva upp till 69 miljarder i årliga investeringar, enligt NVE. – Kommer att vara mycket försiktig med att lova att de djupa fickorna nu öppnas på vid gavel, säger statssekreteraren.

Norges vatten- och energidirektorat (NVE) har tittat på vad det kan kosta att minska elförbrukningen i norska byggnader med 10 terawattimmar (TWh) fram till 2030. För att nå målet måste dagens förbrukning i byggnader minskas med 7-8 TWh. “Vi har beräknat kostnaden för att spara 7-8 TWh fram till 2030 till 275-410 miljarder, eller en årlig kostnad på 46-69 miljarder”, skriver NVE.

Statssekreterare Elisabeth Sæther (Ap) i Energidepartementet anser att målet om 10 TWh elförsparing bör vara uppnåeligt och betonar att NVE inte har beräknat nyttan av åtgärderna. Stöd och hårdare regler kan behövas för att nå målet, enligt NVE. Det är oklart hur mycket statligt stöd som behövs.

Studien visar att det att minska målet till att minska elförbrukningen med 5,5 TWh fram till 2030 skulle vara billigare. Det skulle kräva investeringar på 100-150 miljarder, enligt NVE. “Dette vil innebære årlige investeringskostnader i spennet mellom 17–25 milliarder”, skriver NVE.

Det finns stor osäkerhet kring kostnaderna som ligger till grund för studien, enligt NVE. Åtgärder som kan gynna strömkunderna och minska behovet av reservkraft på vintern nämns också.

Sammanfattningsvis, investeringar i energieffektivisering kan vara kostsamma men kan ge stora fördelar för samhället och miljön. Det är viktigt att politiker tar ansvar för att främja energieffektivitet och se till att resurserna används på ett effektivt sätt för att uppnå hållbara mål för framtiden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version