Investeringar i finanssektorn: En rapport om kvinnors ledande roller inom finans

En ny rapport från Kvinner i Finans Charter kommer snart att släppas, och den fokuserar på att öka andelen kvinnor i ledande befattningar inom finanssektorn. Förra årets rapport visade att endast 20 procent av VD:ar och investeringsdirektörer inom förvaltning är kvinnor, medan endast 12 procent av seniora roller inom uppköpsfonder innehas av kvinnor. Finansbranschen är dock varierad, och inom bank- och forskningssektorn är könsbalansen något bättre.

Det är viktigt att ha fler kvinnor i ledande befattningar inom finansbranschen för att främja mångfald. I Norge är kön oftast den enda faktorn som man kan använda för att mäta mångfald, så det är avgörande att öka representationen av kvinnor. Mångfald är viktigt för att fatta bättre beslut eftersom olika perspektiv bidrar till en mer välgrundad bedömning av situationen.

En annan rapport från Women in Finance Charter i Storbritannien visar att trots att 95 procent av de företag som har skrivit under charteret nu erbjuder en hybrid arbetsmodell, har utvecklingen av kvinnors närvaro i seniora befattningar inom finanssektorn gått långsamt framåt. Många kvinnor i England arbetar deltid efter att ha fått barn för att balansera familjelivet, och arbetsgivare är stolta över att kunna erbjuda denna flexibilitet till sina anställda.

I Norge har hemarbete blivit allt vanligare, men varför har det blivit svårare att balansera vardagen efter pandemin? Trots att barnomsorgen är statligt subventionerad från tidig morgon till sen eftermiddag, väljer många att arbeta hemifrån för att undvika stress och samtidigt ha en ren köksbänk.

Forskning visar att många arbetar lika effektivt hemifrån som på kontoret, men för de som har ambitioner att avancera i sina karriärer och öka andelen kvinnor i finanssektorn är det viktigt att vara närvarande på arbetsplatsen. Det handlar inte bara om att göra jobbet, utan också om att skapa relationer och synliggöra sig själv för att kunna ta steget till en ledande position.

Att främja kvinnors närvaro i finansbranschen är avgörande för att skapa en mer jämställd och mångfaldig arbetsmiljö, och det kräver att både företag och individer arbetar aktivt för att uppnå detta mål. En ökad representation av kvinnor i ledande befattningar kan leda till bättre beslutsfattande och en mer välkomnande arbetsplats för alla.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version