Aksjemarknaden i Kina och Hongkong skjuter rakt upp medan Tokyobörsen faller kraftigt på måndagen

Publicerad: Mindre än 20 minuter sedan

Några av de viktigaste marknaderna i Asien rör sig åt olika håll på måndagsmorgonen. Så här ser det ut strax innan klockan 6.15:

  • Nikkei 225-indexet i Tokyo faller med 4,6 procent
  • Hang Seng i Hongkong stiger med 3,3 procent
  • Shanghai Composite skjuts upp med 5,7 procent
  • Kospi i Seoul faller med 0,8 procent
  • FTSE Straits Times i Singapore stiger med 0,1 procent
  • ASX 200 i Sydney stiger med 0,9 procent

    Börsparty

    Börserna i Kina skjuter kraftigt uppåt efter nya ekonomiska åtgärder från myndigheterna för att hjälpa fastighetsmarknaden.

    Enligt Bloomberg har de tre städerna Shanghai, Shenzhen och Guangzhou lindrat reglerna för bostadsköp samtidigt som centralbanken sänker bostadslåneräntorna.

    Kina har haft problem i den viktiga fastighetssektorn, men förra veckan kom myndigheterna med stora stimulanspaket. Efter det har börserna stigit markant.

    Enligt Bloomberg är uppgången i den breda CSI 300-indexen den största sedan 2015. Samtidigt stiger en index som följer kinesiska fastighetsaktier med 14 procent.

    Börsfall i Japan

    Nikkei-indexets kraftiga fall kommer dagen innan Shigeru Ishiba svärs in som ny premiärminister.

    Tidigare försvarsminister Shigeru Ishiba vann fredagens omröstning om ledarposten i regeringspartiet LDP, och blir därmed också landets nya premiärminister.

    På den första börsdagen efter ledaromröstningen svarade Tokyobörsen genom att skicka Nikkei-indexet ner med 3,3 procent i morgonhandeln. Fallet fortsatte och passerade 4,7 procent senare på förmiddagen.

    Ishiba svärs in som premiärminister på tisdagen. Han har sagt att han stödjer centralbankens räntehöjningar, medan investerare är oroliga för att han kan komma att höja skattenivån.

    Analys:

    I denna artikel beskrivs hur aktiemarknaderna i Kina och Hongkong skjuter upp samtidigt som Tokyo-börsen faller kraftigt. Kina har implementerat ekonomiska åtgärder för att hjälpa fastighetsmarknaden, vilket har lett till en betydande ökning på börserna. Å andra sidan har Tokyo-börsen fallit inför den nya premiärministerns tillträde, vilket skapar oro bland investerare.

    Den här informationen visar hur politiska beslut och ledarbyten kan påverka finansmarknaderna och investerarnas beslut. Det är viktigt att följa med i sådana händelser för att kunna fatta informerade beslut när det gäller ens egna ekonomi och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version