Oslo Børs öppnar upp i kölvattnet av stora svängningar på Asiens börser, stigande oljepriser och blandad utveckling på USA-börserna före helgen. Huvudindexet stiger med 0,57 procent strax efter öppningen på måndag.

Nordsjöoljan handlas för 72,4 dollar per fat på spotmarknaden, vilket är en ökning med cirka 1,5 dollar sedan Oslo Børs stängde på fredagen. Många av de mest omsatta stora företagen stiger från start:

– Equinor är upp med 1,5 procent
– Aker BP är upp med 1,3 procent
– Norsk Hydro stiger med 1,7 procent
– Frontline är upp med 0,9 procent

Börshögtid i Kina fortsätter med en ökning på åtta procent på Shanghai-börsen på måndagen efter nya åtgärder för att stödja landets krisdrabbade fastighetssektor. Samtidigt faller Tokyobörsen kraftigt efter att Shigeru Ishiba på fredagen vann omröstningen om ledarskapet i regeringspartiet LDP och blir därmed även landets nya premiärminister.

John Fredriksen-rederiet Golden Ocean har stigit i kölvattnet av Kinas åtgärdspaket. Aktien har ökat med 3,5 procent på måndagsmorgonen. Rederiet bedriver sjöfrakt av torrlast, inklusive järnmalm, vilket är mycket känsligt för Kina. Hamnverksamheten i Mellanriket står för cirka 40 procent av världens torrlastimport.

Innan börsöppning har Aker Solutions meddelat om en ny kontrakt värd mellan 0,5 miljarder och 1,5 miljarder kronor, som gäller modifiering av plattformen på Troll A-plattformen i samband med ökad gasproduktion från Troll Vest. Aker Solutions-aktien stiger med 2,8 procent.

Oljebolaget BlueNord höjer sina förväntningar för Tyra-fältet i Danmark. Bolaget förväntar sig en produktion på 4.000 till 6.000 fat oljeekvivalenter per dag i fjärde kvartalet och runt 30.000 fat oljeekvivalenter per dag mot slutet av december. BlueNord-aktien stiger med 2,6 procent.

Denna analys visar att det finns positiva förändringar på marknaden, särskilt med tanke på den ökande oljeprisen och de nya åtgärderna i Kina. Det är viktigt för investerare att vara medvetna om dessa förändringar och överväga hur de kan påverka deras investeringar och ekonomiska framtid. Investeringar i olje- och sjöfartssektorn kan vara särskilt intressanta med tanke på de senaste händelserna på marknaden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version