Aksjemarknaden i Kina och Hongkong skjuter rakt uppåt medan Tokyobörsen faller kraftigt på måndagen.

Några av de viktigaste börserna i Asien rör sig åt olika håll på måndagsmorgonen. Så här ser det ut strax före klockan 6.15:

– Nikkei 225-indexet i Tokyo faller med 4,6 procent
– Hang Seng i Hongkong stiger med 3,3 procent
– Shanghai Composite stiger med 5,7 procent
– Kospi i Seoul faller med 0,8 procent
– FTSE Straits Times i Singapore är upp med 0,1 procent
– ASX 200 i Sydney stiger med 0,9 procent

Börserna i Kina stiger kraftigt efter nya ekonomiska åtgärder från myndigheterna för att hjälpa fastighetsmarknaden. Enligt Bloomberg har de tre städerna Shanghai, Shenzhen och Guangzhou lindrat reglerna för bostadsköp samtidigt som centralbanken sänker bostadslåneräntorna.

Kina har haft problem med den viktiga fastighetssektorn, men förra veckan kom myndigheterna med stora åtgärdspaket. Efter det har börserna stigit markant.

Nikkei-indexets kraftiga fall kommer dagen före Shigeru Ishiba svärs in som ny premiärminister. Tidigare försvarsminister Shigeru Ishiba vann fredagens omröstning om ledarposten i regeringspartiet LDP och blir därmed också ny premiärminister i landet.

På första börsdagen efter ledaromröstningen svarade Tokyobörsen genom att skicka Nikkei-indexet ner med 3,3 procent i morgonhandeln. Fallet fortsatte och passerade 4,7 procent senare på förmiddagen.

Ishiba svärs in som premiärminister på tisdagen. Han har sagt att han stöder centralbankens räntehöjningar medan investerare är oroliga att han kan komma att höja skattenivån.

Analys:
Den asiatiska marknaden visar en blandad bild med starka uppgångar i Kina och Hongkong samtidigt som Tokyo upplever en kraftig nedgång. De ekonomiska åtgärderna i Kina för att stödja fastighetsmarknaden har lett till en positiv effekt på börserna, medan investerarnas oro inför den nya premiärministern i Japan bidrar till en negativ trend på Tokyobörsen. Det är viktigt att följa utvecklingen på de asiatiska börserna för att kunna fatta informerade beslut om ens egna investeringar och finansiella planer.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version