Oslo Børs öppnar upp efter stora svängningar på Asiens börser och ökning i oljepriset. Shippingaktier stiger efter nya ekonomiska åtgärder i Kina.

Huvudindexet stiger med 0,57 procent minuter efter öppningen på måndag. Nordsjöoljan handlas för 72,4 dollar per fat på spotmarknaden, vilket är en ökning med cirka 1,5 dollar sedan Oslo Børs stängde på fredag.

Flera av de mest omsatta stora företagen stiger från början:
– Equinor är upp med 1,5 procent
– Aker BP är upp med 1,3 procent
– Norsk Hydro stiger med 1,7 procent
– Frontline är upp med 0,9 procent

Börsfesten i Kina fortsätter med en ökning på åtta procent på Shanghai-börsen på måndag efter nya åtgärder för att stödja landets krisdrabbade fastighetssektor. Samtidigt faller Tokyo-börsen kraftigt efter att Shigeru Ishiba på fredagen vann omröstningen om ledarpositionen i regeringspartiet LDP, och blir därmed också landets nya premiärminister.

John Fredriksen-rederiet Golden Ocean har stigit efter Kinas åtgärdspaket. Aktien ökar med 3,5 procent på måndagsmorgonen. Rederiet driver frakt av torrlast till havs, inklusive järnmalm, vilket är mycket känsligt för Kina. Hamnverksamheten i Mellanriket står för cirka 40 procent av världens torrlastimport. Torrlastrederiet Himalaya Shipping ökar samtidigt med 4,5 procent.

Innan öppningen har Aker Solutions meddelat om en ny kontrakt värd mellan 0,5 miljarder och 1,5 miljarder kronor för att modifiera plattformdäcket på Troll A-plattformen i samband med ökad gasproduktion från Troll Vest. Arbetet inkluderar ingenjörsarbete, inköp, konstruktion och installation för att förbereda Troll A-plattformen för att ta emot och bearbeta gas från åtta nya brunnar. Aker Solutions-aktien stiger med 2,8 procent.

Oljebolaget BlueNord har gett en uppdatering om Tyra-fältet i Danmark. Bolaget har tidigare rapporterat om viss försening i starten av fältet på grund av reparation av delar till en kompressor. Arbetet framskrider bra och transformatorn förväntas installeras enligt planen under fjärde kvartalet. BlueNord förväntar sig att produktionen kommer att nå en kapacitet på 4 000 till 6 000 fat oljeekvivalenter per dag i fjärde kvartalet. Tyra förväntas bidra med cirka 30 000 fat oljeekvivalenter per dag till BlueNord mot slutet av december. BlueNord-aktien ökar med 2,6 procent.

Analys:
Börsen i Oslo öppnar starkt efter positiva nyheter från Asien och ökande oljepriser. Aktier inom shipping och oljeindustrin visar positiva trender. Kinas ekonomiska åtgärder och politiska förändringar i Japan påverkar marknadens riktning. Kontrakt och uppdateringar från olika företag ger ytterligare skjuts åt marknaden. Det är viktigt att följa med i dessa trender och händelser för att kunna fatta välgrundade beslut kring ens egna investeringar och finanser.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version