De amerikanska börserna ser ut att avsluta kvartalet med en ökning, med Nio-aktien bland de som stiger kraftigt. Foto: GREG BAKER / AFP / NTB

Publicerat: Idag kl. 15:30
Uppdaterat för mindre än 20 minuter sedan

Det ser ut så här på de tre ledande indexen runt kl. 19:30:
– S&P 500-indexet är ned 0,1 procent
– Dow Jones-indexet är ned 0,3 procent
– Nasdaq Composites-indexet är ned 0,1 procent

Måndag är sista handelsdagen i september och därmed också avslutningen på tredje kvartalet. Alla tre indexen ser ut att ha stigit i september. Historiskt sett är detta den svagaste månaden för amerikanska börser, enligt CNBC.

Tidigare denna månad höjde den amerikanska centralbanken stämningen genom att leverera en dubbel räntesänkning.

Oktober har dock ofta varit en månad med börssvängningar i USA, och flera stora börskrascher har inträffat vid den här tiden på hösten. Ändå ser investerare positivt på den närmaste framtiden, enligt CNBC.

Nio-aktien rusar
De USA-noterade aktierna för den kinesiska elbilstillverkaren Nio steg över 15 procent i tidig handel, men sjönk sedan lite till en ökning på cirka 7 procent. Aktien fick fart efter nyheter om att aktieägarna tillför bolaget 1,9 miljarder dollar (20 miljarder kronor), enligt Bloomberg.

Analytiker tror att de nya investeringarna kommer att avsluta debatten om kapitalbehovet och bidra till att öka kassaflödet på nära håll, enligt nyhetsbyrån.

Den amerikanska elbilstillverkaren Tesla däremot sjunker med 0,3 procent.

Den fransk-italienska biltillverkaren Stellantis, känd för varumärken som Chrysler, Dodge, Jeep och Maserati, rasar 14 procent i USA efter att ha fallit ungefär lika mycket på Milano-börsen tidigare under dagen.

– Förvärringen av den globala industri situationen leder till lägre prognoser för 2024, samtidigt som konkurrenssituationen har skärpts på grund av ökad branschöverskott och ökad konkurrens från kinesiska aktörer, skriver biltillverkaren.

I Oslo steg börsen med 0,7 procent, medan de europeiska börserna föll. Oljepriset är nu cirka 10 cent lägre för dagen på 71,9 dollar per fat.

Analyse:
I denna artikel diskuteras utvecklingen på de amerikanska börserna, med fokus på Nio-aktien som stiger kraftigt. Även andra företag som Tesla och Stellantis nämns, och det ges en överblick över hur olika index har presterat under dagen. Slutligen nämns också oljepriset och hur det påverkar marknaden. För den som är intresserad av investeringar och ekonomi kan denna information vara viktig för att fatta informerade beslut om sina finanser.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version