Den senaste prisutvecklingen i euroområdet ligger nu under centralbankens inflationsmål, vilket främst drivs av lägre energipriser. Detta kan öppna upp för ytterligare sänkningar av räntorna, enligt en ledande ekonom.

Prisökningen i euroområdet, som inkluderar alla länder som använder euron, dämpades till 1,8 procent i september jämfört med samma månad föregående år. Detta enligt preliminära siffror från EU:s statistikbyrå.

Inflationsdataen landade som förväntat. Kärninflationen, som exkluderar energi- och livsmedelspriser, hamnade däremot på 2,7 procent i september.

Förväntningarna var en ökning på just 1,8 procent och en kärninflation på 2,7 procent, enligt estimat från Bloomberg. I augusti sjönk inflationen till 2,2 procent.

Kan leda till räntesänkningstryck

Om tisdagens inflationsdata indikerar att det allmänna prispresset är på nedgång kan det öka trycket på Europeiska centralbanken (ECB) för en ny räntesänkning redan i oktober, enligt Handelsbanken.

ECB-chefen Christine Lagarde kommenterade i EU-parlamentet på måndagen att den senaste utvecklingen stärker deras tro på att prisökningen är på väg tillbaka till målet på två procent.

Räntemarknaden förutser nu en övervägande sannolikhet för en ny sänkning vid ECB:s möte den 17 oktober. ECB sänkte sina styrräntor både i juni och september, och nivån ligger nu på 3,5 procent.

Markant fall i energipriser

Inflationen i euroområdet är nu på sin lägsta nivå sedan 2021. Nedgången i prisökningen i september beror främst på lägre energipriser. Energipriserna sjönk med 6 procent jämfört med samma tid föregående år i september, jämfört med en nedgång på 3 procent månaden innan.

– Nedgången i totalinflationen beror till stor del på energipriserna och priset på livsmedel, säger seniorökonom Kyrre Aamdal på DNB Markets till E24.

Han ser en risk för att kostnadsökningen, särskilt inom tjänster, kommer att hålla sig något hög, vilket kan innebära att den nedåtgående effekten på inflationen minskar.

– Då kan det bli svårare att pressa inflationen ytterligare nedåt. Samtidigt betonar ECB den ekonomiska aktiviteten, som verkar något svagare än förväntat. Det kan öppna upp för ytterligare räntesänkningar, säger Aamdal.

Tjänster hade den högsta årliga prisutvecklingen i september med 4 procent, följt av livsmedel, alkohol och tobak med 2,4 procent. Priserna på andra industrivaror exklusive energi ökade med 0,4 procent.

Bland euroländerna visar de preliminära uppskattningarna variationer i inflationsnivåerna. Till exempel hade Belgien en inflation på 4,5 procent i september, medan Litauen hade en inflation på 0,4 procent.

I några av de större ekonomierna visar siffrorna en nedgång i inflationen från augusti till september. I Tyskland minskade den årliga prisökningen från 2 procent i augusti till 1,8 procent i september. I Frankrike sjönk inflationen från 2,2 till 1,5 procent, medan den i Italien gick ned från 1,2 till 0,8 procent.

Analys:

Den senaste utvecklingen inom prisökningen i euroområdet visar att inflationen ligger under centralbankens mål, vilket kan leda till ytterligare räntesänkningar. Detta kan påverka konsumenternas köpkraft och investerarnas beslut när det gäller sparande och placeringar. Det är viktigt att följa dessa trender och vara medveten om hur de kan påverka ens ekonomi på kort och lång sikt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version