Donald Trumps nya klockkollektion är inte billig. Klokker är Donald Trumps senaste merchandise-satsning. Foto: Matt Rourke / AP / NTB

Publisert: 1. oktober 2024 kl. 22:18

Donald Trump har genom åren försökt tjäna pengar på merchandise, och har tidigare bland annat försökt sälja Trump-biff, skor, vodka, bibel, magasin, brettspel och en rad kasinon. Nu lanserar presidentkandidaten en klockkollektion, som har fått namnet “Trump Victory Tourbillon”. Priset? 100 000 dollar, eller lite över en miljon norska kronor. Klockorna har “nästan” 200 gram 18 karat guld och 122 diamanter, enligt reklamvideon. Köpare kan välja mellan guld, svart guld eller roséguld. Endast 147 klockor kommer att produceras, och de levereras med ett brev från Trump själv. “Jag älskar guld, jag älskar diamanter, det gör vi alla”, säger Trump i reklamen. Det säljs också ett antal billigare Trump-klockor, med priser så låga som 5000 kronor.

– Det är något av det värsta jag har sett! En klocka för en miljon som ser ut som om den är köpt på Temu, säger Kevin Collettmüller till E24. Han är administratör i Facebook-gruppen Klokkeriet och långvarig klockentusiast och samlare. På baksidan av klocken står det “Fight, fight, fight”, en hänvisning till vad Trump ropade efter att ha blivit utsatt för ett attentatförsök i somras. “Den ser billig ut designmässigt, och utifrån vad jag kan se på bilderna, är det inte speciellt hög byggkvalitet eller bra finish heller”, säger Collettmüller.

I februari lanserade Trump guldiga skor, som såldes för över 4000 kronor. Rakt över sommaren gav Trump ut en bok, “Save America”, som kunde förbeställas för 99 dollar. Det var också möjligt att beställa en signerad version av boken. I så fall måste man betala 499 dollar, alltså över 5500 norska kronor.

Analys: Donald Trump fortsätter att utöka sitt varumärke och sin merchandise-verksamhet genom att lansera en exklusiv klockkollektion med en prislapp på över en miljon norska kronor. Trots kontroverserna kring produkterna fortsätter intresset för Trumps varumärke att vara starkt, vilket kan påverka konsumenternas köpbeteende och uppfattning om lyxvaror. Att investera i dessa produkter kan vara en ekonomisk risk, men kan också vara en statussymbol för vissa köpare. Det är viktigt att vara medveten om både den ekonomiska och symboliska betydelsen av att köpa Trumps merchandise.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version