Apple är en av de aktier som drar ner på första handelsdagen i fjärde kvartalet.

Börserna i USA presterade överraskande starkt i september, vilket historiskt sett är svagt. Tisdag är första handelsdagen i oktober och därmed också starten på fjärde kvartalet. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB

Publicerad: För mindre än 30 minuter sedan
Uppdaterad nu precis

Årets sista kvartal börjar med en svag nedgång på börserna i USA. Det kommer efter ett starkt tredje kvartal och inför en spännande tid med fokus på presidentvalet i USA i november.

Så här ser det ut på de tre ledande indexen direkt efter öppningen:

– S&P 500-indexet är ned 0,7 procent
– Dow Jones-indexet är ned 0,7 procent
– Nasdaq Composites-indexet är ned 1,0 procent

Storstrejk i USA-hamnar

I USA har anställda vid 36 hamnar nu gått ut i strejk, och flera hamnar stängs för första gången sedan 1977. Det kan skapa problem både för den amerikanska ekonomin och världshandeln, och inte minst för rederierna.

Analytiker har pekat på att en strejk potentiellt kan få stora konsekvenser för fraktmarknaden, beroende på hur länge den varar.

Enligt Wall Street Journal är 45 000 hamnarbetare ute i strejk. Hamnarna som drabbas hanterar nästan hälften av USA:s import och export.

Apple faller

Apple är ett av företagen som backar i tidig handel. Aktien faller med 2,6 procent, efter en uppgång dagen innan.

Analytiker är osäkra på om efterfrågan på den senaste iPhonen är tillräckligt stor för att påskynda företagets intäktsökning, enligt Bloomberg.

Hittills i år har Apple haft en uppgång på 21 procent. Det ger ett totalt marknadsvärde på företaget på över 30 000 miljarder kronor.

Oljeprisfall

Oljepriset faller med 1,2 dollar för dagen till 70,8 dollar fatet. Bloomberg pekar på att oro i Mellanöstern balanseras av svaga marknadsutsikter.

Produktionen i Libyen förväntas återkomma, samtidigt som det finns förväntningar om ökad produktion från OPEC senare i år och oro för svagare efterfrågan från Kina.

På de europeiska börserna är det uppgång, och Oslo Børs är också positiv under eftermiddagstimmar.

Analys: Denna artikel ger en överblick över börsläget i USA och internationellt, med fokus på några nyckelhändelser och deras påverkan på marknaden. Storstrejken i USA-hamnar och Apples nedgång är två viktiga händelser att vara medveten om för investerare och allmänheten. Oljeprisfallet och andra globala faktorer kan också påverka ekonomin och enskilda investeringar. Det är viktigt att följa med i ekonominyheter för att ta informerade beslut om ens egna ekonomi och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version