Den främsta aktören på Oslo Börs anser att utflyttningen av norska aktie- och räntefonder ökar risken för att framtida investeringar i större utsträckning kommer att ske utanför Norge.

Med 350 miljarder kronor av det norska samhällets framtida pensionsmedel under förvaltning är inte den statliga Folketrygdfondet någon vanlig investerare. Folketrygdfondet är Oslo Börs största institutionella investerare och äger cirka fem procent av den norska aktiemarknaden och cirka 10 procent av huvudindexet. Dessutom är Folketrygdfondet genom sitt nordiska investeringsmandat en betydande nordisk investerare.

Folketrygdfondets VD Kjetil Houg reagerar med oro över att norska kapitalförvaltare nu hotar med att flytta sina fonder utanför Norge, till exempel till Sverige. Han uttrycker sin oro över att detta kan leda till att framtida investeringar sker utanför Norge och att spännande karriärmöjligheter för framtida förvaltare går förlorade.

Enligt en artikel på E24 hotar kapitalförvaltningsbolaget Alfred Berg med att flytta alla sina norska registrerade aktie- och räntefonder till Sverige på grund av vad de upplever som ogynnsamma konkurrensvillkor. Samtidigt överväger Storebrand, landets största kapitalförvaltare med 1200 miljarder kronor under förvaltning, att göra detsamma.

Folketrygdfonden har tidigare uttryckt oro över utvecklingen på den norska finansmarknaden. De har bland annat motsatt sig att riggselskapet Borr Drilling ska avnoteras från Oslo Börs och endast behålla noteringen på New York-börsen.

Alfred Bergs beslut och de förnyade hoten från andra kapitalförvaltare har satt fokus på fondutflaggning hos Finansdepartementet. Enligt statssekreterare Geir Indrefjord kommer VFF att bjudas in till ett möte för att diskutera situationen.

Sammanfattningsvis är det viktigt att vara medveten om att utflyttningen av norska fonder kan påverka investeringsmöjligheter och karriärmöjligheter i Norge. Det är också viktigt att förstå att regleringar och konkurrensvillkor kan påverka var investeringar görs och hur finansmarknaden utvecklas i framtiden. Det är därför viktigt att vara uppmärksam på dessa frågor och deras potentiella konsekvenser för individuella investerare och för den norska ekonomin som helhet.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version