Økt oljepris kan påverka centralbankernas planer om räntenednormalisering – Experten varnar för konsekvenserna

Irans attack mot Israel har pressat upp oljepriset, vilket steg med 2-3 dollar på tisdagen. Det kan få konsekvenser för inflationen och räntenivån, enligt Marius Gonsholt Hov, chefsekonom på Handelsbanken.

– Med allt annat lika kan presset på oljepriset och ökade energipriser förlänga prisökningen, säger Hov.

Han påpekar att centralbankerna vanligtvis reagerar på ökade priser oavsett källa.

– De fruktar hög inflation och prisökning, säger Hov.

Räntemarknaden reagerade omedelbart med en nedgång när attacken ägde rum, men korrigeringen kom senare. Hov varnar för det ökade oljepriset, vilket kan störa centralbankernas planer om räntenednormalisering.

– Vad som händer härnäst kommer att vara avgörande, säger han och hänvisar till Israels antagna svar på attacken.

Nyheter om Irans raketattack mot Israel skakade om marknaderna på tisdagskvällen. Oljepriset inledde dagen med betydande nedgång på grund av oro för svaga marknadsutsikter. Men när USA varnade för att Iran förberedde raketattacker mot Israel, steg oljepriset omedelbart till över 75 dollar. Det var 5 dollar högre än dagens lägsta pris.

Chefsekonomen påpekar att marknadsreaktionerna denna gång var större och mer omedelbara än vid den förra attacken i april.

– Vid den förra attacken blåste det över, men nu såg vi större marknadsrörelser och en stor ökning i oljepriset som håller sig högre, säger Hov.

Han understryker att situationen kan bli dramatisk, beroende på Israels svar.

Havnestrejk som bakgrund

Hov på Handelsbanken pekar också på hamnstrejken i USA som bakgrund, där cirka 15 procent av världens containerfartyg kommer att påverkas. Arbetskonflikten påverkar import av allt från mat, fordon och byggmaterial till kemikalier, möbler och kläder.

Hamnarna som påverkas hanterar nästan hälften av USA:s import och export. Branschaktören Container xChange har uppskattat att störningarna kan kosta den amerikanska ekonomin över 1 miljard dollar per dag, bland annat på grund av strandad frakt, svårigheter att hitta alternativa hamnar och högre fraktpriser.

Om strejken drar ut på tiden kan den påverka tillgången på varor och driva upp inflationen, enligt chefsekonomen.

Ny period med ökad inflation

Christian Lie, chefsstrateg på förvaltningsbolaget Formue, påpekar att oljeprisschocker tidigare har varit tillräckligt för att störta ekonomier in i recession.

– Skulle vi få en kraftig prisökning på olja nu kan vi få en ny period med ökad inflation. Då kan man nog se långt efter så många räntesänkningar som det prissätts in idag, sa han till E24 på tisdagskvällen.

Marknaden är extra känslig efter en lång period av uppgång, enligt Lie.

– Marknaden är alltid lite extra känslig när det har gått bra så länge som nu. Då är man mer känslig för negativa chocker som detta potentiellt kan bli.

– Risken om detta eskalerar är inte bara att det skapar global osäkerhet genom en eskalerande krig och den psykologiska effekten av det, utan det sätter också käppar i hjulet för tron på att vi kommer att ha en global ekonomi som förblir relativt stark samtidigt som inflationen och räntorna ska ned, fortsätter han.

Analys:

Den ökade oljepriset och påverkan på inflationsnivån och räntemarknaden kan vara avgörande för investerare och ekonomin som helhet. En eskalering av konflikten mellan Iran och Israel samt hamnstrejken i USA kan leda till högre priser, ökad inflation och osäkerhet på marknaderna. Det är viktigt att vara medveten om dessa risker och hur de kan påverka ens ekonomiska situation och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version