Oljeaktier stiger kraftigt på Oslo Børs

Oslo Børs öppnar med ökning på onsdag. Huvudindexet stiger 1 procent en kvart efter öppningen.
Nordsjöolja handlas för 74,6 dollar per fat på spotmarknaden efter en markant uppgång efter Irans attack mot Israel.
Sedan Oslo Børs stängde på tisdag har oljepriset stigit med cirka en dollar, och priset har ökat med nästan fyra dollar sedan de första rapporterna om attacken.

Uppgång i oljeaktier
Oljeanalytiker Tom Erik Kristiansen på Pareto Securities pekar på en “krigspremie” i oljepriset.
– Sammantaget har vi svårt att se positiva lösningar på kort sikt i regionen, och därför anser vi att det är berättigat med en krigspremie, med ytterligare uppgångar i oljepriserna. Vi förväntar oss att oljesektorn kommer att bygga vidare på den positiva utvecklingen från igår med ytterligare uppgångar idag, skriver han i en anteckning.
Oljeaktier stiger från start på Oslo Børs. Samtidigt är indexet som följer shippingsektorn upp 1,7 procent. Även andra tungviktare öppnar på plus.

– Equinor är upp 3,5 procent
– Aker BP stiger 2 procent
– Vår Energi är upp 2,9 procent
– Frontline stiger 2,3 procent
– Kongsberg Gruppen är upp 2,2 procent
– Yara är upp 0,4 procent
– Norsk Hydro stiger 0,8 procent

– Rädslan för en större konflikt i Mellanöstern, där även USA dras mer direkt in, ledde till att oljepriset steg markant igår, och marknadsreaktionerna var generellt större än vad vi såg i samband med det tidigare iranska angreppet tillbaka i april, skriver chefsekonom Marius Gonsholt Hov på Handelsbanken i en morgonrapport.
– Marknaden avvaktar nu Israels svar på det iranska angreppet, skriver han.

Stolt-Nielsen tjänade mer
Innan börsöppningen har rederiet Stolt-Nielsen startat resultatsäsongen.
Rederiet, som har avvikande räkenskapsår, fick en nettovinst på 99 miljoner dollar i det tredje kvartalet, upp från 90 miljoner dollar samma kvartal året innan.
Driftintäkterna var 733 miljoner dollar, jämfört med 694 miljoner dollar i det tredje kvartalet året innan.
Stolt-Nielsen driver kemikalielastfartyg, men har också kemikalieverksamhet inom bland annat terminaler och containrar.
Rederiet skriver att “de långsiktiga grundläggande förhållandena för utbud och efterfrågan på kemikalie-tankmarknaden förblir stödjande”.
Aktien faller med 1,3 procent.

Jobbar med finansiering
Industrikoncernen Scana meddelade tidigare i september om ett mottaget förvärvserbjudande från det namibiska företaget MIG Finance Namibia, på fyra kronor per aktie.
På onsdagen meddelar Scana att de har mottagit ett pressmeddelande från det namibiska företaget.
I pressmeddelandet skriver MIG att de har anlitat Deutsche Bank för att skaffa finansiering och Sands advokatbyrå som juridisk rådgivare i samband med förvärvserbjudandet.
MIG skriver vidare att Deutsche Bank är på väg att slutföra finansieringsprocessen, vilket förväntas ta fem till sju arbetsdagar.
Scana-aktien stiger med 2 procent.

Uppgången fortsätter på Hongkong-börsen
De största börserna i Asien spretar på onsdagen.
Kinesiska aktier på Hongkong-börsen fortsätter den kraftiga uppgången, medan marknaden i Kina är stängd på grund av nationaldagsfirande.
Hang Seng-indexet i Hongkong ökar med sex procent.
Enligt Bloomberg stiger en index som följer fastighetsaktier med över 30 procent, medan en index för mäklaraktier är upp lika mycket.
Kinesiska aktier har fått en kraftig uppgång på optimism om landets stimulansåtgärder för att stödja ekonomin, inte minst den krisdrabbade fastighetssektorn.

Analys:
Artikeln handlar om den markanta ökningen av oljeaktier på Oslo Børs, med en uppgång i huvudindexet och en stigning i oljepriset på grund av Irans attack mot Israel. Oljeanalytiker förutspår ytterligare uppgångar i oljepriserna på kort sikt. Dessutom nämns andra aktier som stiger och rederiet Stolt-Nielsen som ökar sin vinst. Scana meddelar om finansiering och Hongkong-börsen upplever en fortsatt uppgång. Den övergripande trenden pekar på en positiv utveckling på marknaderna, men det finns oro kring geopolitiska spänningar som påverkar oljepriset. Genom att följa marknadsutvecklingen och förstå nyheter som påverkar ekonomin kan investerare fatta informerade beslut för sin ekonomiska framtid.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version