OpenAI tar in 70 miljarder från globala investerare – en av de största privata startup-företagen någonsin

OpenAI, som ligger bakom konstgjord intelligens-programmet ChatGPT, har säkrat 6,6 miljarder dollar (70 miljarder kronor) i finansiering. Denna investering värderar hela företaget till 157 miljarder dollar (1,660 miljarder kronor).

Den nya finansieringen kommer att möjliggöra för oss att stärka vår ledande position inom AI-forskning, öka datakapaciteten och fortsätta utveckla verktyg som hjälper människor att lösa komplexa problem, enligt OpenAI i ett uttalande.

Finansieringsrundan leddes av ventureselskapet Thrive Capital, med stöd från teknikjättar som Nvidia och Microsoft, samt den globala investeraren Softbank.

Denna affär positionerar OpenAI som en av de tre största venture-stödda startup-företagen, tillsammans med SpaceX och ByteDance, enligt Bloomberg.

Turbulent år för OpenAI

OpenAI har haft stor framgång med ChatGPT sedan debuten 2022. Chattboten används nu av över 250 miljoner människor över hela världen varje vecka.

Det har dock varit ett turbulent år för företaget. I november förra året avskedade styrelsen VD Sam Altman, innan de snabbt återinsatte honom. Sedan dess har styrelsen förändrats, hundratals nya medarbetare har anställts och flera ledare har lämnat företaget, enligt Bloomberg.

OpenAI är i grunden en ideell organisation, men investerarna hoppas kunna omvandla sina investeringar till lönsamma aktier. För att detta ska ske måste företaget ändra sina stadgar och regler om att inte ta ut överskott, enligt Reuters.

Hårdare konkurrens

I år förväntas OpenAI generera intäkter på 3,6 miljarder dollar, med målet att öka till 11,6 miljarder nästa år. Antalet betalande prenumeranter ligger på 11 miljoner, enligt Reuters.

Ett antal nya företag har försökt utmana ChatGPT de senaste åren, inklusive Anthropic och Safe Superintelligens, grundade av tidigare OpenAI-anställda. Dessutom står företaget inför intensiv konkurrens från stora teknikjättar som Google och Amazon.

Analysering och nedbrytning:

OpenAI har säkrat en betydande finansiering på 70 miljarder kronor, vilket positionerar dem som en ledande aktör inom AI-forskning. Genom att utveckla avancerade verktyg och öka datakapaciteten, strävar företaget efter att lösa komplexa problem och behålla sin konkurrenskraft på marknaden. Trots interna utmaningar och turbulent ledarskap har OpenAI potentialen att generera betydande intäkter och locka betalande prenumeranter. Konkurrensen från nya företag och etablerade teknikjättar som Google och Amazon kommer dock att utmana deras framgångar på lång sikt. Det är viktigt att följa OpenAI:s utveckling för att förstå hur det kan påverka ens ekonomi och investeringar i framtiden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version