Norges rikaste väljer att stanna i Schweiz – ingen hopp om att återvända trots statsbudgeten.

Investor, entreprenör och Schweiz-emigrant Jens Rugseth har ingen tro på att nästa veckas statsbudget kommer att locka honom tillbaka till Norge. Han jämför den norska politiken med den franska solkungen som pålade folket höga skatter och dålig politik. Andra miljardärer som fastighetsmagnaten Kjartan Aas delar inte heller optimismen inför det kommande budgetförslaget.

Sedan valet 2021 har regeringen höjt formueskatten, utdelningsskatten och arbetsgivaravgifterna, vilket har fått många förmögna att lämna landet. Trots näringsminister Cecilie Myrseths försök att välkomna de som flyttat till Schweiz tillbaka, verkar det som att de rika inte är redo att återvända än.

Rugseth och Aas är överens om att Norge går åt fel håll under den nuvarande regeringen. De kritiserar bland annat formueskatten som huvudorsaken till att många väljer att flytta. Høyre diskuterar att ta bort formueskatten på arbetskapital, men Rugseth skulle vilja se hela formueskatten avskaffad.

Analyserat ur ett finansiellt perspektiv är det tydligt att höjda skatter och en osäker politisk situation kan skrämma bort kapital och investeringar från landet. Detta kan leda till en minskad ekonomisk tillväxt och en försämrad konkurrenskraft. För vanliga medborgare kan det innebära högre räntor och sämre ekonomiska förhållanden på lång sikt. Det är därför viktigt att regeringen ser över sin skattepolitik för att skapa en mer attraktiv miljö för investeringar och företagande.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version