Huthirörelsen attackerar Israel med drönare – Tel Aviv målet

Huthirörelsen i Jemen säger sig ha attackerat Israel ännu en gång, nu med drönare som skickats mot storstaden Tel Aviv. Detta har ännu inte bekräftats från israeliskt håll.

Enligt ett besked från den shiaislamistiska rörelsen, som styr en stor del av Jemen, riktades ”ett antal” drönare mot Jaffa i Tel Aviv. Där sägs attacken ha varit framgångsrik och drönarna ha nått sina mål utan att skjutas ned.

Israel har kort omnämnt ett ”misstänkt flygande mål” som militären stoppade utanför Israels kust under natten, utan att gå in närmare på detta.

I lördags sköt Huthirörelsen en projektil mot flygplatsen i Tel Aviv i samband med att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu skulle landa där. Dagen därpå anföll israeliska bombflygplan flera platser i Jemen.

På onsdagen sade Huthirörelsen att den hade avfyrat flera kryssningsrobotar mot Israel, dagen efter att allierade Iran utförde en omfattande attack. Det framgick inte hur det gick med dessa robotar och anfallet rapporterades inte från andra parter.

Huthirörelsen är allierad med såväl Iran som libanesiska Hizbollah. Under Gazakriget har den beskjutit Israel från Jemen vid flera tillfällen och angripit fartyg i haven utanför Jemen när de bedömts ha någon form av Israelkoppling.

Israel har skärpt censuren i landet under kriget och förbjudit medier att rapportera till exempel skador på strategiskt viktig infrastruktur och detaljer kring det avancerade luftvärnet.

Huthirörelsen – som officiellt kallar sig Ansar Allah (ungefär Guds anhängare) – styr sedan ett årtionde tillbaka en stor del av krigshärjade Jemen. Den shiaislamistiska rörelsen växte fram ur den zaidiska klanen al-Huthi, som haft en historisk härskarroll i nordvästra Jemen. Den stöptes i sin nuvarande form i opposition mot Jemens delaktighet i USA:s krig mot terror på 2000-talet, varpå den radikaliserades och började bedriva gerillakrig. Dess styrkor slog till i samband med den arabiska våren och gick i krig med Jemens internationellt erkända regering, som redan var skakad av folkliga protester och sydjemenitiska separatister. Sedan 2015 står huvudstaden Sanaa under Huthikontroll. I det enormt blodiga krig som ännu pågår – med hundratusentals döda och massvält – har Iran och Iranstödda milisgrupper i regionen stått bakom Huthirörelsen, medan sunnimuslimska Saudiarabien har samlat en koalition till stöd för den internationellt erkända regeringen.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version