Norges Bank föreslår en justering av utlånsföreskriften för att underlätta för många. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache har lämnat in sitt remissvar till Finansdepartementet där de föreslår att belåningsgraden höjs från 85 till 90 procent. Det innebär att köpare av bostäder i princip måste ha 10 procent i egenkapital istället för 15 procent som det är idag.

Norges Bank stödjer i huvudsak Finanstilsynets förslag om att behålla föreskriften och menar att alla huvudelement bör behållas. Utlånsföreskriften, som infördes 2015, är nu under utvärdering hos Finansdepartementet och reglerna ställer bland annat krav på låntagarens förmåga att betala av lån, skuldkvoten i förhållande till inkomst, toleransnivå för ränteökningar och lånets storlek i förhållande till bostadens värde.

Det är viktigt för finansiell stabilitet enligt sentralbanksjef Ida Wolden Bache att behålla utlånsföreskriften utan utgångsdatum för att förhindra för stor skulduppbyggnad hos hushållen. Eiendom Norge och ledaren Henning Lauridsen motsätter sig starkt utlånsföreskriften och hoppas på lättnader, främst i form av en utvidgning av flexibilitetskvoten och en minskning av egenkapitalkravet.

Analyserat: Norges Bank föreslår att höja belåningsgraden vilket kan underlätta för många att köpa bostäder. Finansdepartementet överväger att behålla utlånsföreskriften med vissa justeringar, vilket kan påverka möjligheten för hushåll att ta lån och köpa bostäder. Eiendom Norge är kritiska till regleringen och hoppas på lättnader för att stimulera bostadsbyggandet. Det är viktigt att följa utvecklingen för att förstå hur dessa förändringar kan påverka ens ekonomi och boendesituation.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version