Regeringen presenterar historiskt stor infrastrukturproposition – 59 miljarder frigörs till trafiksystemet

Regeringen har valt att lyfta ur finansieringen av myndigheten Trafikverket med 9800 anställda, vilket enligt infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) innebär att 59 miljarder frigörs till trafiksystemet. Den nya ramen för infrastrukturen höjs med 262 miljarder jämfört med den nuvarande planperioden. Totalt uppgår den nya ramen till 1 171 miljarder räknat i 2025 års prisnivå, delvis finansierat genom upplåning.

Den prioriterade satsningen ligger främst på vägar, där underhållet får 354 miljarder och utveckling av järnväg och väg tillsammans får 607 miljarder. Prioriteringen av vägar framgår tydligt genom ökningen av vägunderhållet med 48 procent jämfört med 5 procent för järnvägsunderhållet.

Regeringen avser även att testa alternativ finansiering genom OPS-avtal, Offentlig Privat Samverkan, och pekar ut förbättringar på Malmbanan Luleå-Narvik samt “Östlig förbindelse” i Stockholm. ERTMS, det EU-gemensamma signalsystemet för järnvägen, ska vara infört till år 2042 och ska inte längre fungera som en budgetregulator.

Analys:
Regeringens satsning på infrastruktur innebär en betydande ökning av investeringar i vägar och järnvägar, med fokus på vägunderhåll och utveckling. Genom att frigöra medel från Trafikverket och öppna för alternativ finansiering, som OPS-avtal, möjliggörs stora projekt som kan förbättra trafiksystemet i Sverige. Denna satsning kan leda till ökad tillgänglighet, bättre infrastruktur och förbättrad logistik, vilket i sin tur kan gynna näringslivet och skapa nya möjligheter för ekonomisk tillväxt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version